Invigning och premiärkonsert i Villa Musika i Askeryd

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Musikglädje, inspiration och trygghet” är ledorden för det musikcentrum i Askeryd som invigdes med en konsert av Kristine Bratlie söndagen den 15 oktober. De 35 föranmälda deltagarna fick uppleva en högtidsstund som länge kommer att stanna i minnet.

Kristine Bratlie välkomnande besökarna.

Musikläraren och docenten Kristine Bratlie berättade kortfattat om bakgrunden till satsningen:

  • I mitt hemland Norge har jag undervisat i musik under mer än 30 år.
  • Till Sverige kom jag 2018 och sökte efter ett hus med potential till en musiksatsning.
  • 2019 fann min sambo och jag ett hus i Askeryd med sådana möjligheter. Det tidigare ålderdomshemmet fångade genast mitt intresse.
  • När pandemin kom emellan blev planerna satta på paus, men jag erbjöds en tjänst som kantor inom Aneby pastorat. Den tjänsten varade i tre år, innan jag beslöt mig för att helt ägna mig åt en frilanstjänst inom musikområdet.
  • Genom ”Villa Musika” kommer det att erbjudas och ges pianolektioner, konserter och kurser.
  • I den utdelade foldern kan man läsa om ”Musikfatet” som är en metod för pianoundervisning i grupp. Den enskilda pianoundervisningen utgår helt från elevens önskemål. ”Den som säger att jag inget kan, skall veta att vägen från inget till något är ett viktigt steg.”
  • I det trevliga musikrummet i Villa Musika skall det finnas god atmosfär och en hemma-hos känsla.

Konsertkalendern uppdateras kontinuerligt och presenteras på blandannat Facebook och Instagram.

Kurser som ger insikt och stärker kropp och själ kommer att erbjudas inom Musik & Meditation, Dans & Yoga, ”Musikfat” för vuxna, Sommarkurs i piano, metoder för pianolärare.

Många villa avnjuta Kristine Bratlies konsert i Villa Musika.

Konserten började med Kristines egen tonsättning ”Tantra”, där konsertflygeln dansade fram njutbara och välkomnande toner.

Det blågula invigningsbandet skulle klippas av en person i samlingen. ”Jag har skrivit ner alla namnen på deltagarna och den som blir dragen får hedersuppgiften. ”Det namn som drogs ur skålen var Ingegärd Malmberg Bohlin. Hon klippte bandet samtidigt som Kristine spelade sin ”Fanfare”.

Ingegärd Malmberg Bohlin fick den hedervärda uppgiften att klippa bandet.

Efter pianostycken av Pachelbel och Clementi framhöll pianisten Bratlie: Nu skall jag spela ett av de vackraste stycken jag känner till : ”Gabriels obo” i eget pianoarrangemang.

Efter ett mästerligt framförande med efterföljande kraftig applåd spelades den jazziga låten ”Spain” av Chick Corea. Besökarna njöt av medryckande toner i solnedgångsljus.

Musikläraren och konsertpianisten Kristine Bratlie vid flygeln.

För många av besökarna blev upplevelsen av Kristines stycke ”Bells” en av höjdpunkterna. Man kunde höra klockorna sjunga med en styrka som påminde om välljudet i Askeryds kyrkklockor.

En av kakorna hade Villa Musikas logga.

Efter servering av kaffe och kakor på övervåningen följde en avslutande avdelning i musikrummet. ’En av kakorna hade firmamärket ”Villa Musika” på ovansidan.

Bratlies låt ”A normal life” följdes av ett gemensamt framförande av kända ABBA-låten ”Thank you for the music”. En passande avslutning på en enastående upplevelse!

Läs även ett tidigare reportage med Kristine Bratlie här…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait