Hösttorg i Hullaryd, en påminnelse om handelsplatsens historia

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Första lördagen i oktober är det av tradition livaktigt i Hullaryd. Då kommer ett antal knallar och många besökare till byns centrala delar. Kanske är detta arrangemang en påminnelse om att Hullaryd en gång varit en central plats för handel, bankväsende och rättsskipning?

Under lördagen fanns samhällsföreningen med flera stånd där potatis och många olika loppisföremål såldes. I den gamla brandstationen ordnades servering av kaffe och hembakade produkter.

Anders Fjormark tillsammans med barnbarnet Algot.

AnebyNytts utsände möter paret Kristina och Bosse Göransson, numer Jönköpingsbor, på jakt efter samhällets goda potatis. På väg till marknaden från parkeringsplatsen ser jag Anebyprofilen Anders Fjordmark. Med sig har han barnbarnet Algot, som stolt visar sin påse med brända mandlar. Farfar har kommit över tre böcker för en billig penning.

Sjöbergs från Gisebo fanns på plats.

Bland stånden syns Sjöbergs från Gisebo med flera sorters äpplen och backar med äppelcider. Själv har jag siktet inställt på en kasse Signe Tillich och en med sorten röd Gravensteiner. Tio kilo bör räcka ett tag, när egen skörd tagit slut.

Blommor i färgglada färger fanns till försäljning.

”Bränna Får” från Sunhultssbrunn lockar med vackra fårskinn, och firman ”Mobergsbo” erbjuder buketter med dahlior för hundralappen.

Karameller av olika de smaker.

Nöijds från Tranås har en lång kö till sitt godisstånd. Barnen vet precis vilka sorter som skall hamna i påsen. Den som var på jakt efter ostkaka, bullar och lyxiga kaksorter hamnade hos Elvy Johansson.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait