Trivsamt surr i Bälaryd under föreläsning om himmelsk honung

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Kring terminens andra föreläsning i Bälaryd uppstod ett behagligt surr bland deltagarna, både innan, under och efter föreläsningen med rubriken ”Bin i Guds tjänst – allt om himmelsk honung.

Det var Anebys förre kyrkoherde, Peter Andreasson, som av erfarenhet belyste ett spännande ämne.

Programvärden Kerstin Gustafsson hälsade välkommen till en kväll ”där vi kan förundras”.

Föreläsaren påminde inledningsvis om sitt mångåriga engagemang i föreläsningsföreningen och menade att folkbildning förtjänar att prioriteras. ”Att vara tillsammans är ett botemedel mot ondskan i världen. Vi behöver mötesplatser för tro och hopp.”

Föreläsaren Peter Andreasson.

Om sina fjorton år som biodlare berättade Andreasson följande:

Allt började som en blygsam hobby efter deltagande i en studiecirkel om biodling. Jag lånade bikupor av en god vän och skaffade mig en kunnig mentor. Nu är jag stolt medlem i Marbäcks biodlarförening.

I världen finns 17.000 olika biarter och i Sverige har vi 290 av dem. I Sverige finns det fyra arter honungsbin. Flest tillhör en italiensk gren.

Ett bisamhälle kan bestå av 50.000 bin. En drottning som lägger upp till 3.000 ägg varje dygn, arbetsbin och drönare. För en burk på 500 gram honung måste bina flyga 8.800 mil, två varv runt jorden. Detta faktum inger respekt och väcker förundran.

Honung att både läsa om och burkar att inhandla. och besökarna i bakgrunden.

Vetenskapsmannen Einstein har sagt att ”Om alla bin i världen skulle dö, går världen under inom fyra år”.

Kyrkoherden kom med en utmaning till sig själv och besökarna: ”Lev så att dina barn och barnbarn får uppleva mångfald, fågelsång och humlesurr. Vår livsstil påverkar naturens framtid.”

2019 startade vi med kyrkbin i Aneby pastorat. På fyra år har vi sålt honung för 20.000 kronor. Pengarna går till behövande på olika håll i världen. ”På burkarna står ”Välsignad Honung- Himmelsk god, ätes med andakt.”


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait