Polishunden Beck nosade efter DNA i Aneby

Text & foto: Tobias Marbenius.

På måndagskvällen rullade en av polisens gråa Volkswagen Amarok in i Aneby, sedan tog den sig vidare till Aneby brukshundsklubbs område på vägen mot Ralingsås. Ur bilen hoppade polishunden Beck och polishundsföraren Carolina.

Polishunden Beck är en av polisens brottsplatsundersökande hundar och är expert på att sniffa sig fram till DNA som exempelvis finns i saliv, blod och hår.

Specialsökshundsförare Carolina Ehrlin tillsammans med brottsplatsundersökande hunden Beck.

Becks närmsta kollega är specialhundsföraren Carolina Ehrlin. Beck och Carolina arbetar tillsammans i jakten på att vid en brottsplats få fram DNA på gärningsmän.

DNA är en förkortning av engelskans deoxyribonucleic acid, som på svenska har det något krångliga namnet deoxiribonukleinsyra, och är ett ämne som bär vår genetiska information. Med hjälp av att säkra DNA-spår kan identitet och egenskaper hos brottsmisstänkta ringas in och kan vara ett viktigt verktyg i brottsutredningar.

Besöket av Beck och Carolina denna gång berodde som väl var inte på något brott. Denna gång hade Aneby brukshudsklubb bjudit in de tu för att ge en föreläsning, en uppvisning och även ge en chans att under polisär översyn få testa några sök med sin egna hund.

Carolina samtalar med de närvarande.

Hunden, med det passande namnet Beck, är 4 år och är av rasen Hollandse herdershond. Beck kommer oftast till brottsplatsen när en ”vanlig” patrullhund i ett första skede redan varit där.

– Till skillnad från patrullhunden som arbetar på en bredare front, med exempelvis grip och sök, är min hund mer nischad på att markera på saliv, blod och hår. Patrullhunden åker nu, vi åker efter, förklarar Carolina.

Specialhundsföraren Carolina Ehrlin.

För att bli en så kallad BPU-hund, brottsplatsundersökande hund, är storleken och styrkan på hunden inte av betydelse, utan det går bra med vilken hund som helst, förutsatt att den är duktig på att finna spår.

Carolina har arbetat som polis i 20 år, 13 år som hundförare.

– Jag är hundnörd, så jag har verkligen ett arbete som passar mig. Jag utgår från Jönköping och har polisregion öst som främsta arbetsområde, men ibland blir det även andra regioner som får ta del av vår hjälp, berättar Carolina.

En dag i veckan är ämnad till att träna med hunden, men det kan bli en hel del träning även på fritiden, särskilt under de första åren med hunden. Beck har arbetat i två år och är Carolinas andra DNA hund, innan dess var Carolina verksam som ”vanlig” patrullhundsförare.

Träningen sker mycket via en leksak.
Beck släpper inte markeringen även att Carolina busar till det.
Beck är en mästare på att söka efter DNA och har arbetat med flera uppmärksammade polisiära händelser.

– På brottsplatser arbetar vi mycket tillsammans med LOKUS, lokala brottsplatsundersökare. Det kan exempelvis vara vid tjuvgömmor, mord, sprängningar, våldtäkter, inbrott. Hunden söker av området och när den hittar något den är tränad på att hitta markerar den. Det är inte säkert att det syns något, så jag får vara noga med var den markerar och topsa på det stället. Sen skickas materialet vidare för analys, förklarar Carolina.

– Det är viktigt att ha en god relation med hunden, att vi kan lita på varandra, berättar Carolina.

Lennart Edh hade lagt ut preparat på hemliga platser.

Innan Beck och Carolina kom till Brukshundsklubben hade en av de engagerade i kubben, Lennart Edh, sett till att det hamnat saliv på några olika ställen på klubbens område.

Carolina föreläste hos Aneby brukshundsklubb.
Carolina och Beck har ägnat mycket tid till att träna.
Beck och Carolina har arbetat tillsammans under två år.

Efter att Carolina haft ett föredrag för de församlade inne i klubbhuset var det dags att ge sig ut och se på Becks uppvisning. Lennart påvisade ett område och efter Carolinas kommando till Beck så började han nosa för fullt. Spänningen, liksom tystnaden var påtaglig. Det tog inte lång tid, kanske ett par minuter, så hade Beck markerat, ställt sig i ett fryst läge med ögonen fokuserad på ett visst ställe.

Beck i jakt på att finna DNA.

– Stämmer det Lennart? undrar Carolina.
Lennart gör tummen upp. Åskådarna blev imponerade och Beck får beröm av sin matte.

Här markerar Beck på Lennarts saliv.
Så här ser det ut när Beck markerar.
Beck hoppar upp på Carolina och visar sin glädje på ett lekfullt sätt.

För att Beck ska få en lite knivigare utmaning hade Lennart placerat ut saliven på olika tidpunkter de närmsta dagarna. Beck imponerade även på salivprov nummer två, men salivprov nummer tre, vid agilitybanan, blev en svårare utmaning. Förvisso markerade Beck, men vem vet, kanske var det någon av klubbens medlemmar som efter en svettig agilityrunda avlagt en loska.

Carolina och Beck visade upp sina färdigheter.
Specialhundsföraren Carolina svarade på frågor från besökarna,

Innan det blev fika och avrundning i klubbstugan fick de som ville och hade med sig hundar prova på att göra lite tester tillsammans med proffset, Carolina.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait