Kristine Bratlie bjöd på magisk pianokonsert i Lommaryd

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

I det gamla bönhuset i Lommaryd, ibland kallat Idelunds salonger, har LOKUS, Lommaryds kultursällskap, i flera år inbjudit till kulturevenemang av skiftande slag.

Med levande ljus och dämpad scenbelysning var det på lördagen den 30 september dags för höstens första händelse i det stämningsfulla kulturhuset.

Stämningen var påtaglig redan innan man gick in.

Jimmy Söderholm välkomnade och gläntade på dörren till kommande evenemang:

Den 14 oktober kommer radiojournalisten Henrik Olsson att inbjuda till discodans.

Den 19 november visar fotografen Lennart Andersson en film från Sarek och vid samma tillfälle berättar Ulf Lundberg om Vikingabåtens tillkomst.

Den 25 november återkommer en ”stumfilmspianist” med musik till välkänd film.

På juldagen 25 december kommer välkände Ebbot Lundberg med sitt band.

Redan nu är det fastställt att världsstjärnan Malena Ernman gästar Lommaryd under mars 2024. Med sig har hon gitarristen Mats Bergström, som tidigare gästat föreningens arrangemang.

Kristine Bratlie vet hur man hanterar ett piano på bästa sätt.

Kvällens gäst stjärnpianisten Kristine Bratlie, började med att presentera sig själv. I fem år har jag bott i bygden, fyra år i Askeryd, och nu startat ”Villa Musika” efter tjänst som kantor.

”Kul att se er här i denna mysiga lokal. Jag kommer att spela egenkomponerad musik i två avdelningar. Jag började skriva egen musik redan som tolvåring.”

Hade bygdens folk känt till artistens skicklighet och folkliga arrangemang, hade säkert fler kommit för att lyssna. Nu blev det en magisk afton för de närvarande besökarna.

I en följd spelades inledningsvis ett antal kortare stycken, bland dessa Awakening (hennes signaturstycke) / Angel Bells / Lonley dessert / Moments och Golden Landscape.

Dessa stycken framfördes mjukt, nyanserat och kraftfullt med stor inlevelseförmåga. Man kunde förnimma harmoni och inre vila och höra änglaklockornas rytmiska ljud.

Ett enkelt piano på scenen fick Kristine att låta som en konsertflygel av bästa märke. I nästa avdelning spelades två längre stycken. Ett av dem kallad ”Tantra”, som betyder visdom. Det andra handlade om den tidslinje vi alla lever i. ”Inom oss bär vi alla upplevelser vi varit med om tillsammans med framtidens drömmar. Allt möts i det pågående ögonblicket.” I dessa båda stycken kunde lyssnarna höra fjällbäckens brusande vatten och spegla sitt eget liv i ett dansande tonflöde.

Första avdelningen avslutades med en stycke kallat ”Exit” (Uttåg). Här möttes det inre och det yttre rummet i en magnifik avslutning.

Efter servering av soppa med nybakat bröd, följde en andra avdelning, som Anebynytts utsände inte hade tillfälle att avnjuta.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait