Stor folkfest med omväxlande program i Hullaryd

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”En helg i Hullaryd” den 21 – 22 juli blev en ordentlig succé med ett omväxlande innehåll.

Besökarna kom i tusental, kanske sammanlagt 3000 personer, och parkeringsplatser jagades långt utanför själva samhället. Trots några regnskurar kunde inget stoppa upplevelsen. Arrangörerna var synnerligen nöjda med anslutningen och med många nöjda kommentarer från besökarna.

Folkfest med långa köer.
I väntan på visning.

När Anebynytt anlände lördag förmiddag hade redan långa köer skapats till både Oskar Måleviks bakverk, loppisborden och invigningen av klockstapeln.

Henrik Olsson inviger klockstapeln.

Klockstapelns invigning förrättades av Tingshusets ene ägare Henrik Olsson. Han berättade om renoveringen och hyllade byggmästaren, som var på plats. ”Vi har flera gånger förgäves försökt återköpa den klocka som en gång köptes av Stjärneborgs slott. När det inte lyckades fick vi köpa en gedigen malmklocka i Stockholm.”

Klockan kommer att ljuda när det är dags för visning av Tingshuset, berättade invigaren.

Mannen som renoverat klockstapeln.
Loppisförsäljning.
Oskar Måleviks bakelser.

Efter invigningen blev kön till förmiddagskaffet ännu längre. Det som lockade var främst tre olika sorters bakelser tillverkade av mästerbagaren Oskar Målevik, en av två ägare till Tingshuset. Han serverade även speciella våfflor med spännande pålägg.

Gammal bonad i ett av husen.

Många passade på att besöka det renoverade häktet och kunde där se skarprättarens yxa och de dömdas anteckningar på väggarna. Intill häktet finns ett tidsenligt iordningställt rum med äldre möbler och en fosterländsk broderad bonad.

Häktet med skarprättarens yxa på väggen.

Hullaryds hembygdsförening var flitigt i farten under de båda dagarna. Förutom lotterier och dignande loppisbord lockade man med en egen servering i gamla brandstationen.

En historisk vandring genom samhället stod även på programmet. Troligen ledde den fram till platsen för gamla galgbacken.

”Gamla affär´n i Hullaryd har renoverats förtjänstfullt av ägaren Karin Seiborg. Hon har även försett magasinet med solpaneler. Inne i bottenplanet pågick försäljning av smörgås och diverse bakverk.

Karin Seiborg och Albin Bryntesson spelade och sjöng.

Många passade på att sitta utanför affären för att kunna lyssna till jazz och visa framförda av Albin Bryntesson på gitarr och Karin Seiborg sång. Man kunde höra välkända ”Sakta vi gå genom stan” i en gedigen tolkning. Även ”Blå, blå vindar och vatten” och en jazzlåt med melodiskt drillande fanns på repertoaren. På magasinets andra våning visades en fotoutställning med imponerande bilder.

Program vid Anne´s trädgårdscafé.

Anne´s trädgårdscafé hade fler gäster än någonsin. Det gick att vara med på en kortare kurs i dekorationsmålning och att lyssna på poesi vid ett tillfälle. De flesta valde att smaka på smörgåstårta och crêpes med fruktfyllning. Ann Håkansson uppmanade undertecknad att ta en bild på tre glada serveringsdamer i full fart med att leverera beställningar.

Tre glada serveringsdamer.
Crêpes med fruktfyllning.

På lördagskvällen kunde man äta pizza vid Tingshuset och ta en svängom till Henrik Olssons valda musik.

En gång var Hullaryd ett centrum för handel, bankväsende och rättsskipning. Under ”En helg i Hullaryd” blev folklivet i byn en påminnelse om tider som varit.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait