Fyra generationer ”fixare” gjorde ordning i Aneby folkets park

Text & foto: Tobias Marbenius.

Till den gångna fredagen hade Aneby Folkets park bjudit in till fixardag – så att parken kommer i ordning inför kommande evenemang.

På Facebook har man kunnat se att Aneby folkets park uppmanat personer till att under fredagen hjälpa till med diverse saker för att få parken i ordning inför kommande evenemang. ”Det ska målas, byggas, rensas ogräs, räfsas, köras skräp, sopas, skuras mm. Skrattar och umgås gör vi samtidigt!” har gått att läsa.

Ordförande Åsa Lundqvist är nöjd med fixardagen.

När jag besöker parken på fredagseftermiddagen möter jag en strålande glad Åsa Lundqvist. Tidigare i år axlade Åsa ordförandeplatsen i föreningen.
– Den här fixardagen har blivit över förväntan, det har kommit fler personer än vad jag hade räknat med, säger hon glatt. – Vi har fixat nya gardiner, bytt tyg på stolar, oljat golvet på dansbanan, satt upp nytt staket, röjt och gallrat ur, ja det har hänt massor idag. Vi har en lista med saker som ska göras där vi bockar av allt eftersom, förklarar Lundqvist.

Nya gardiner i caféet.
Dansbanan får sig en uppfräschning.
Isabella Bårring och Hedda Johansson Jönsson målar om möbler.

Mellan allt fixande så fikar vi så vi kan hålla energin uppe, säger Åsa och ropar ut att det är dags för fika.

”Fixarna” som varit utspridda på olika håll i parken drar sig mot tältet som är på området – där de sedan förser sig med kaffe, frallor och diverse pålägg.

Några av ”fixarna” som hjälpte till under dagen. Här i en fikapaus.

Vid bordet jag slår mig ner vid sitter Conny Carlsson, han berättar att han var ordförande i föreningen mellan 1983-1993, efter det var han fram till 2003 bland annat suppleant.

Conny Carlsson var ordförande i föreningen mellan 1983-1993.

– Idag har jag rensat ogräs och kört ris och efter fikat ska jag köra möbler som ska hämtas och köras till stora scenen, säger han. Vidare berättar han att det är roligt att det nu händer så mycket med parken.

Sven-Erik Höglund har bland annat röjt och gjort området mer luftigt. ”Det är kul att hjälpa till.”
Albin Andersson tog med sig traktorn till parken.

Åldrarna på de som hjälper till varierar stort och sträcker sig över fyra generationer.

Albin Andersson har tagit sig till parken i en traktor.
– Det är roligt att hjälpa till, idag har jag har plockat ris och kört iväg det, berättar Albin som är en av de yngre ”fixarna”.

Som vi tidigare har rapporterat om togs i slutet av 2021 ett beslut om att parken skulle säljas. Mäklaren Fredrik Lennings på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Aneby som då fick i uppdrag att ta sig an försäljningsuppdraget berättade att det fanns flera spekulanter. En av spekulanterna var Aneby kommun, som berättade om planerna att jämna den anrika parken med marken och istället göra ett villakvarter. Flera Anebybor, föreningsmedlemmar och andra utsocknes reagerade på att parken skulle säljas. Beslutet av försäljningen visade sig senare inte var giltigt enligt konstens alla regler och vid en ny omröstning på en föreningsstämma 2022 beslutades om att parken skulle få leva vidare.

Hasse Forsander var ordförande i föreningen mellan 1993-2003.

Hasse Forsander, som var ordförande i föreningen mellan 1993-2003, är en annan av ”fixarna”.
– Det är kul att komma tillbaka hit till parken, det hade varit synd om det hade sålts, berättar han samtidigt som han blickar ut över parken.

Hasse berättar att under hans tid som ordförande gästades parken exempelvis av Svenne o Lotta, de tillsammans med Little Gerhard, drog en riktig storpublik. Ytterligare artister som besökte parken och drog publik var Sator och Sven-Ingvars.

– Sedan var det väldigt populärt med disco, bland annat med Dj Fjump, berättar Hasse.

Kaminen med tillhörande skorsten plockades bort från caféet.
Den 5 augusti kommer John Lindbergs Trio och Hubcaps spela på stora scenen.

Nästa evenemang i Aneby folkets park är lördagen den 5 augusti. Då blir det Rockabilly Night med John Lindbergs Trio, Hubcaps och Hot Wheelz.

– Då får alla se hur fin vår park har blivit, berättar Åsa Lundqvist och hälsar alla varmt välkomna!


Annons.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait