Cyklister från 50 länder passerade genom Vireda under IRONMAN

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Under söndagen den 9 juli var det extra mycket liv och rörelse i Vireda och Haurida. Då pågick cykeldelen av IRONMAN 70.3 med utgångspunkt från Jönköping.

Förste cyklisten till Vireda kyrka.

Årets upplaga av IRONMAN var den sjunde i ordningen. Enligt uppgift var det runt 1700 tävlande från femtio olika länder som deltog i evenemanget.

En halv IRONMAN består av följande grenar: 1,9 km simning, 90 km cykling och 21.1 km löpning.

De snabbaste herrarna avverkar de tre sträckorna på cirka åtta timmar. Damerna behöver ytterligare en timma. För en tränad motionär blir tiden 12-15 timmar.

Sex cyklister på väg genom Vireda.
Funktionärerna Per och Gunnar Zachrisson såg till att tävlingsdeltagarna höll sig på ena sidan avspärrningen och de icke tävlande på andra.

Vid Vireda kyrka fanns funktionärerna Per och Gunnar Zachrisson med uppgift att vägleda cyklisterna samt att avvisa trafikanter på bil och motorcykel som ville åka igenom avspärrningen. Man kan tycka att de borde läst skyltarna, som tydligt berättade om en total avstängning fram till 14.30.

En hel del åskådare hade samlats vid olika vägskäl. Kjell-Åke Trygg med hustru såg en brorson passera bland de främsta i tävlingen.

Klas Wiréhn från Nässjö hamnade på en tredjeplats i tävlingen, här passerar han Vireda i full fart.

Alla tävlande blev ordentligt hyllade av besökarna. Orden ”Heja, heja” kan förmodligen även förstås av deltagare från olika länder.

En större grupp tävlande som förmodligen inte höll tillräckligt avstånd mellan varandra.

En något förvånad normalcyklist kom först av alla till Vireda kyrka. Förvånad möttes hon av hurrarop! Den förste tävlaren passerade Vireda kyrka strax efter 10.30. En kvinna fanns inom de tio främsta.

En servicebil delade ut bröd och dricka till funktionärerna.

Flera MC-poliser kontrollerade säkerheten och motorcykelförsedda kontrollanter såg till så att avståndet mellan cyklisterna var minst 12 meter.

Vädret var under hela tävlingen soligt med svag vind.

Avspärrningen av vägarna beräknades pågå till 14.30.

Segrare av årets upplaga av IRONMAN 70.3 i Jönköping blev dansken Thomas Jon Kristensen, med den imponerande sluttiden på 4:15:25. Vinnaren i damklassen blev Marie Ingerhed på den imponerande tiden 4:43:13.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait