Musikaliska familjen Hellgren framförde klassiska och lekfulla toner på Dagstorps lägergård

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

För ett antal år sedan bjöd familjen Hellgren på ett musikaliskt fyrverkeri på Dagstorps lägergård utanför Sunhultsbrunn. Nu var det dags för ett nytt besök av den musikaliska och uppskattade familjen.

Hellgrens instrument redo för konsert.

De delar av familjen som medverkade var Louise och Lars Hellgren samt dottern Mirjam och hennes son Levi. Trots att endast hälften av familjen hade möjlighet att medverka, blev konserten i söndags en fullödig musikupplevelse för besökarna i den nästan fullsatta kyrksalen.

Helena Bodåsa välkomnade besökare och medverkande samt gav en kort beskrivning av det scoutläger, som ägt rum i Norra Vi med deltagare från Frinnaryd och Sunhult.

En kvartett Hellgren i aktion.

Lars Hellgren presenterade de medverkande: Louise och jag är musiklärare i Örebro och Lindesberg, dottern Mirjam är verksam som psykolog och Levi som är Mirjams son.

Levi medverkade med sång och flera olika instrument.

Det framhölls att programmet främst skulle handla om Lina Sandells liv och sånger, men att det även fanns plats för andra musikaliska inslag. Det första stycket var ”Järnbanegaloppen” som är signaturmelodi för TV-programmet ”På spåret”. Här användes piano, fiol och rytminstrument i det medryckande stycket. ”En av Krösatågets vagnar har namnet Lina Sandell.”

Ett avancerat fiolstycke av Sibelius framfört av Mirjam.

Lars Hellgren berättade fortlöpande om Lina Sandells dramatiska liv:

  • Hon lärde sig tidigt att tala och läsa flera språk. Lina var sjuk som liten och kämpade hela tiden med bristande hälsa och miste sin far i en båtolycka på Vättern. Vid 35 års ålder gifte hon sig med Oskar Berg. De fick ett barn tillsammans som dog strax efter födseln.
  • Lina Sandell fann tröst i sin personliga tro och hennes övertygelse om trons betydelse finns i nästan alla av hennes 2.000 sångtexter.

Den elvaårige Levi spelade ett avancerat pianostycke innan musik ur ”Drottningholmsmusiken” framfördes med bravur på tuba, trumpet, fiol och piano.

Musik på kohorn med mask över huvudet.

Lyssnarna fick tillfälle att gissa vilka fåglar som hade anknytning till den musik som spelades på ovanliga instrument. De fåglar som presentades var talgoxe, svan, spillkråka, gräsand och gök.

En av Lina Sandells mest kända psalmer är ”Jesus för världen givit sitt liv” sjöngs av församlingen. Innan sången hade melodin framförts på klockspel.

Mirjam sjunger ”Du måste finnas” ur musikalen ”Kristina från Duvemåla”.

Ur ”Kristina från Duvemåla” sjöngs ”Du måste finnas” med tonsäker stämma av Mirjam. Innan sången kunde upplevas fick vi njuta av ett förspel på en badrumsslang!

Mot slutet av det omväxlande programmet var det främst två inslag som fick lyssnarnas uppmärksamhet.

  • Andrew Lloyd Webbers magiskt vackra ”Pie Jesu” med sång och musik av Mirjam och Louise. Denna musikaliska kärleksförklaring till den lidande Mästaren skapade en förtätad andaktsstämning.
  • Ett avancerat fiolstycke av Sibelius spelades helt utan notblad av Mirjam med pianomusik av Louise Hellgren. Lars Hellgren fick fungera som bladvändare.

Som ett extra inslag efter långvarig applåd framfördes Runebergs ”Jag lyfter ögat mot himmelen”.

Denna psalm i olika stämmor följde besökarna ut i den blåsiga sommarkvällen.

Nästa framträdande i bygden för familjen Hellgren blir i Lekeryds kyrka den 6 juli.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait