På ungdomsgården i Vireda var midsommaraftons fest och stämning tydlig

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Vid vägen nedanför Vireda kyrka fanns en stor skylt upphöjd av två långa stänger. På skylten finns ett enda ord textat med stora bokstäver: MIDSOMMARFEST.

Fartfylld dans kring stången i Vireda.

I flera av Anebys socknar var det fest på midsommarafton med traditionella inslag, exempelvis så som midsommarstång, dans ,lekar och servering. Redan tidigt på eftermiddagen kunde man höra välbekanta sånger kring den smyckade högsommarsymbolen som ”Så går vi runt kring en midsommarstång”, ”Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg”, ”Björnen sover” och ”Tre små gummor skulle gå en gång till marknaden i Nora”.

Klara och Elisa plockar blommor till stången.

Redan kvällen innan hade midsommarstången prytts med björkris och ängsblommor. Unga och äldre bybor arbetade av hjärtans lust. Anebynytt fångar Klara och Elisa med ett fång prästkragar. Det blev flera turer under kvällen innan de båda hjulen i stången fått tillräcklig fägring.

Dansen kring stången vägleddes av inspelad musik, det gällde för dansarna att hänga med i svängarna.

Lotter såldes av blanda annat Maria Lundblom Bäckström.

Intill ungdomsgården serverades kaffe och saft med en lång rad hembakade kakor. Flera olika lekfulla aktiviteter erbjöds besökarna. Maria Lundblom Bäckström ansvarade för lotterier och Maggan Wier för ett populärt chokladhjul. Det fanns möjlighet att kasta ned en pyramid med burkar med hjälp av tennisbollar. Några vana skyttar prövade att skjuta med luftgevär mot en tavla med siffror.

Några valde att sitta på bänkar i skuggan och samtala om historia och nutid. Ett antal hundar sprang omkring bland besökarna och blev snart favoriter mitt i festligheterna.

Besökare som trivdes i skuggan.

Sockenföreningen i Vireda planerar nu för en utbyggnad av altan med utsikt över dal och höjder. Från bolaget bakom vindkraftverken i närområdet har nyligen kommit 30.000 kr som stöd till denna utbyggnad.

Inne i ungdomsgården finns en stor målning utförd av nunnan Marianne Nordström 1958. Hon bodde då i Hultrum och flyttade senare till Alsike kloster utanför Uppsala. I den stora och detaljrika bilden finns byggnader och händelser från bygden, men också kyrkor från stiftet. Marianne Nordström avled nyligen 97 år gammal. Att studera denna målning bör vara en angelägenhet för sockenbor och personer i omgivningen.

Nunnan och konstnären Marianne Nordström, som nyligen avled. Faksimil från tidningen Dagen.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait