Gitarreleven Fredrik Ragnarsson blev uppvaktad med stipendium på Aneby kulturskolas kammarmusikkonsert

Text & foto: Tobias Marbenius.

På tisdagskvällen, den 30 maj, bjöd elever och lärare från Aneby kulturskola på en kammarmusikkonsert i Fredstorgskyrkan i Aneby.

Musiklärare Ulrik Lundström hälsade välkommen.

Musikläraren Ulrik Lundström hälsade välkommen och informerade konsertbesökarna att Aneby kulturskolas kammarmusikkonserter är en tradition som hållits i cirka 25 år, om man bortser från uppehållet under pandemin.

Mestadels släkt och vänner till de musicerande eleverna hade slagit sig ned i bänkraderna.

– Först ut på plan har vi Isak Yemane, stor applåd! Säger Ulrik och berättar vidare att Isak på gitarr ska framföra ”Sommarvind” en komposition av Uppsala-gitarristen Stefan Löfvenius, som förövrigt har varit min metodiklärare när jag utbildade mig i Stockholm. Stycket framförs och avslutas med rejäla applåder.

Gitarristen Isak Yemane var först upp på scen.

Nästa låt som spelas var en folkmelodi får Spanien, ”Romance d´amour”. Niondeklassaren David Dacke framför stycket på gitarr, och applåderna blev kraftfulla även där.

David Dacke, framförde på gitarr ”Romance d´amour”.

Med proffsigt komp spelar flöjtisten Ingrid Löfström låten ”Birds of Paradise” av den schweiziska gruppen Peter, Sue och Marc. Kan informera om att låten till en början spelades vid begravningen av 42 militära flygolycksoffer, men blev efter det, 2006, en stor hit och spelades flitigt på olika radiostationer. Av applåderna att döma så blev låten en hit även i Aneby år 2023.

Flöjtisten Ingrid Löfström med kompband.
Flera i publiken förevigade konserten på film.

Gitarristen Leo Sundström framförde det egenkomponerade stycket ”Spring Time”. – Låten är ganska lång, och det är härligt, då hinner man komma in i en känsla, blunda och försvinna någonstans, förklarar Ulrik Lundström innan stycket drar igång. Det blir en behaglig stund, Sundström har helt klart koll på sina strängar.

Leo Sundström framförde eget material.

Hilma Thorssons tur var nu kommen. På gitarr bjöds det på gitarrlärarens Ulrik Lundströms stycke ”Sommaräng”. Vacker komposition fint framfört.

Hilma Thorssons bjöd på ett stycke komponerat av gitarrlärare Lundström.
”Vår sista dans” med Tessan på sång.

Hitintills hade vi bara fått njuta av instrumental musik, men nu var det dags för sång. Micken greppades av Therese ”Tessan” Andersson, och kompade gjorde Hilma och Vincent på gitarr och Lundström på piano. Låten var Melissa Horns ”Vår sista dans” och framfördes mästerligt.

Therese ”Tessan” Andersson imponerade med sin sånginsats.

Gitarristerna Fredrik och Leo fick avsluta första set innan det var dags för fika i Fredstorgskyrkans cafédel. Stycket, ”Eternity” som gossarna bjöd på var komponerad av deras gitarrlärare, Ulrik Lundström.

Gitarristerna Leo Sundström och Fredrik Ragnarsson.
Kulturskolechefen och musikläraren Daniel Hedström.
Saxofonisten Didrik Målqvist.

Efter pausen presenterade kulturskolechefen och musikläraren Daniel Hedström saxofonisten Didrik Målqvist. Han, liksom flera andra på konserten, spelade låtar med sommartema. Denna gång bjöds det på ”Sommarsången”, känd från Pippi Långstrump och flertalet skolavslutningar, Didrik ackompanjerades av Ulrik Lundström på piano. Efter de långa applåderna var det dags för Lia Yemene att ta plats på scenen. Lia spelade tillsammans med Ulrik på piano och Daniel Hedström filmmusiken ”Beauty and the Beast”.

Lia Yemene framförde ett stycke på saxofon.

– Då har vi fått hit en cellist från Vireda, vi har Amanda Ellbrant här på besök. Amanda går första året på gymnasiet och ska spela ”I Don´t Knoe How to Love Him” från filmen och musikalen ”Jesus Christ Superstar”, berättar Ulrik innan han slår an tonerna till introt på pianot. Amanda tar ton med sin cello när melodin börjar och tillsammans bjuder de publiken på en musikaliskt vacker stund.

Cellisten Amanda Ellbrant bjöd på en vacker stund.
Bosse Vingren som undervisar i bleckblåsinstrument, hälsade eleven Hjalmar Petersson välkommen upp på scen.

Musikläraren Bosse Vingren presenterar trumpetaren Hjalmar Petersson. Tillsammans med Ulrik på piano bjuds det på ”Brudmarch från Delsbo”.

Bosse Vingren och Hjalmar Petersson.

När konsertens enda pianoelev, Signe Löfström, slog sig ner framför tangenterna, satte Ulrik upp locket på flygen för att tonerna ohämmat skulle spridas i lokalen. Efter att han sedan hållit ett kortare föredrag om kompositören Erik Satie levererade Signe med fin känsla ”Gymnopédie no 1”.

Signe Löfström framförde ”Gymnopédie no 1”.
Lokalen fylldes av musik.

Bosse Vingren nämnde tidigare under konserten att eleverna är duktiga på att spela, men sämre på att prata, och syftade på att musiklärarna fått presentera alla stycken. Men cellisten Ville Edmark visade sig efter att han själv presenterat sig och låten, vara begåvad med att både kunde prata och spela. Ville gav sig på Jean Baptiste Brévals ”Allegro” ut Donata i C-dur. Innan stycket började, uppstod en stunds tystnad… – Det här är svårt för mig, så det är därför det dröjer lite, förklarade musikläraren Ulrik Lundström och ögnade på notbladen framför sig. Efter en kort stunds tystnad slog Ulrik, med bestämdhet, an tangenterna och kompade Ville på pianot. Tillsammans framförde de kvällen mest avancerade stycke och det gjorde de med bravur.

Musikläraren Ulrik Lundström in action.
Ville Edmark bjöd tillsammans med Ulrik Lundström på kvällens mest avancerade stycke.
Fredrik Ragnarsson visade prov på fingerfärdighet och mycket musikalitet.

Till gitarristen Fredrik Ragnarssons stycke, João Pernambucos ”Sons de Carrilhões”, krävdes fingerfärdighet och mycket musikalitet för att kunna bemästra, vilket Fredrik gjorde perfekt. När låten var avklarad säger Ulrik Lundström att Fredrik kan stanna kvar på scenen.
– Det är nämligen såhär att varje år delar Aneby kulturskola tillsammans med Aneby kristna råd ut stipendium, efter det lästa han upp motiveringen:

”Fredrik började spela gitarr på kulturskolan i årskurs 3. Fredrik har på olika sätt funnits med i många delar av kulturskolans verksamheter, t ex gitarrgrupper, rockband och diverse framträdanden som gitarrsolist mm, inte bara i kulturskolans regi utan även på konstutställning och konsertframträdanden i Svenska kyrkan.

Fredrik har haft ett driv att lära sig och bemästra svåra stycken i tidig ålder. Han har vuxit som musiker under åren och har utvecklat både en hög och bred musikalisk nivå. Fredrik har tagit lektioner i både gitarr och elgitarr och kan spela musik från många olika genrer och stilarter”

– Fredrik, vi ser fram emot att fortsätta följa din resa som gitarrist nu när du drar vidare till Linköping. Vi är glada för de år vi haft dig här på Aneby kulturskola och vill med stolthet och självklarhet rekommendera dig till att få mottaga 2023 års stipendium, berättade Ulrik Lundström när Fredrik överlämnades en blomsterbukett och ett diplom från kulturskolechefen Daniel Hedström.

Håkan Sunbring har undervisat stipendiemottagaren i elgitarr och Ulrik Lundström i klassik gitarr.

Fredrik Ragnarsson, tildelades 2023-års stipendium.

Kvällen avslutades med Thomas Stenströms ”Ser du månen där du är ikväll?”. Låten framfördes av Therese ”Tessan” Andersson på sång kompades av gitarristerna Vincent, Hilma, Isak, David, Leo, Ulrik och 2023 års kulturskolestipendiat, Fredrik Ragnarsson. Fantastiskt vackert framfört.

”Ser du månen där du är ikväll?” fick avsluta kvällens konsert.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait