Musikgudstjänst i Lommaryd blev en magnifik körkonsert

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

De alldeles för få som kom till söndagens musikhändelse i Lommaryds kyrka, fick vara med om en upplevelse som länge bör stanna i minnet. Det kan nämnas att en något längre konsert med samma medverkande hölls i Askeryd dagen innan.

Nærsvill Singers med dirigenten Nils Arne Helgeröd.

Det var två körer med fulländat dirigentskap, som bjöd på ljuvliga ord och toner i försommartid.

Gästande kör var ”Nærsvill Singers” från Norska staden Narsnes vid Oslofjorden. Deras dirigent Nils Arne Helgeröd, fick de 20 koristerna att förgylla stämningen i Lommaryds katedral.

Dirigenten Nils Arne Helgeröd.

Den andra kören var pastoratets egna ”Askeryds kammarkör” med sin skicklige ledare Kristine Bratlie.

När de båda körerna mot slutet av konserten förenades i ”What a wonderful world”, kändes försommarens energi mycket påtagligt!

Att konsertpianisten och kantorn Kristine Bratlie är en stor tillgång för musiklivet i kommunen är välbekant för de besökande vid olika musikarrangemang. Hon hade en enastående motsvarighet i den gästande pianisten och organisten Ulf Nilsen, som är en viktig del i den norska körens klanger. Att han dessutom är helt blind gör prestationen ännu större.

Askeryds kyrkokör med ledaren Kristine Bratlie.

Prästen Jörgen Hultman välkomnade de församlade med orden ”Jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna”. Efter sommarpsalmen ”En vänlig grönskas rika dräkt” var det dags för ”Nærsvill Singers” att bjuda på sin egen avdelning. Det började med ett generöst gospelgung i sångerna ”My Lord what a morning” och ”Oh, freedom”.

I min anteckningsbok står ”Vilken dirigent och vilken pianist”. I en visa med skapelseberättelsens ord som utgångspunkt, gick dirigenten in i en solistroll och fick en kraftig applåd för sin insats.

Avdelningen avslutades med ”Kyrie Eleison”, kyrkans urgamla rop som betyder ”Herre förbarma dig”.

Församlingen fick vara med i en sommarpsalm, som säkert var okänd för nästan alla. Den svenska texten är skriven av förre biskopen Jan Arvid Hellström: När dagen fylls av fågelsång /när äng och hagar blommar / när markens hela rikedom / förkunnar Nordens sommar / Då spelar Skaparen och vi /är toner i hans symfoni / av ljud och ljus och färger.

I sin förkunnelse var Jörgen Hultman till en början utmanande mot de norska gästerna. Han läste pingstdagen evangelium om Andens friska källflöden. ”Den som borrar efter olja måste tänka på att oljan skapar konflikter och miljöförstöring.” ”Låt oss söka efter de källor som släcker vår inre tröst.”

När det var dags för Askeryds kyrkokör att framföra sin avdelning fick besökarna höra ”Den blomstertid nu kommer” i ett annorlunda arrangemang och ”Hör Herre, vår lovsång.” Ledaren Kristine Bratlie ledde sin kör från pianopallen.

Mot slutet förenades de båda körerna i två medryckande och svängiga stycken.

Det lät mäktigt och klangfullt när Nils Arne Helgeröd skulle illustrera texten i ”Jag kastar min glädje, som fåglar mot himlen”. Pianisten Ulf Nilsen fick flygeln att dansa fram gudomliga toner.

Den förenade kören framförde ”What a wonderful world”.

Den passande sången ”What a wonderful world” blev en magnifik avslutning på konserten. Här satt Kristine Bratlie vid pianot och från läktaren spelade Nilsen kraftfulla toner med himmelsk energi.

Tror inta att försommaren kunde firas och upplevas på ett mer överväldigande sätt.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait