2023-05-30, Brand längs med banvallen i Stjärneborg hade stor spridningsrisk, Räddningstjänsten i Aneby ryckte ut

Text & foto: Tobias Marbenius.

Räddningstjänsten i Aneby fick vid 13-tiden på tisdagen styra mot Stjärneborg mellan Aneby och Frinnaryd där det börjat brinna längs med banvallen.

Det brann längs med banvallen vid Stjärneborg.
Först insatsperson och styrkeledare Mikael Fyhr anlände till brandplatsen norr i från och insatsledare Åsa Karlsson söder ifrån.

När räddningstjänsten var på väg fram till platsen kunde rök ses stiga upp från det branddrabbade området. Innan räddningstjänsten kunde beträda spårområdet och påbörja släckning begärdes och utfärdades tågstopp.

– Vi har en brand längs med banvallen, och just nu släcker vi ner och vattnar på rejält så att det inte tar sig igen, berättar Åsa Karlsson, insatsledare på Räddningstjänsten i Aneby i ett tidigt skede.

Räddningstjänsten fick snabbt kontroll över det brandhärjade området.

Åsa Karlsson, insatsledare och stf räddningschef på Räddningstjänsten i Aneby.

Insatsledare Åsa Karlsson, som även är stf räddningschef i Aneby, berättar att spridningsrisken initialt var stor. – Klockan 10 i förmiddags beslutades om eldningsförbud i Aneby kommun, berättar hon innan de börjar packa ihop efter en lyckad insats.

Räddningstjänsten såg till att bevattna rejält.

Brandrisken indelas från 0 till 6, där 0 innebär att faran för bränder i skog och natur är typ noll, en brandriskprognos har inte ens tagits fram. Nummer 6 innebär ”extremt stor risk” för bränder. I Aneby kommun är det just nu en 5a, vilket betyder ”mycket stor risk” för bränder.

Delar av räddningsstyrkan parkerade vid Stjärneborgs museum.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait