Välbesökt teatergudstjänst i Vireda handlade om konfliktlösning

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

För första gången användes i söndags namnet ”Teatergudstjänst” i Vireda kyrka. Ett stort antal skolbarn I Vireda skola skulle framföra ett drama skrivit av Maggan Wier.

Författaren Maggan Wier med käpphästar.
Några av besökarna i Vireda kyrka.

I detta drama ingick både tal, rörelse och sång. Temat för teatern var ”Tänk vad en drake kan åstadkomma” och författaren berättade i inledningen om styckets uppbyggnad.

– Jag kommer att prata och barnen kommer att agera. Berättelsen handlar om två olika kungariken där kungarna var fiender och inte kunde acceptera varandra.

Skyltar med markering av två kungariken.
Skådespelarnas intåg.

I Haurida kungarike var Helmer kung och i Vireda kungarike fanns kung Melvin. Deras drottningar hade svårt att förstå varför kungarna var osams.

Barnen i de båda rikena fick inte leka med varandra.

Draken med sina drakbarn.

Några tappra riddare trädde in i handlingen och hade med sig en eldsprutande drake. Draken Britt-Marie hade med sig ett antal drakungar. Var de välkomna?

En liten flicka trädde fram och hälsade riddarna och draken välkomna.

Nu tog de båda drottningarna över och skapade en gemenskap över gränserna. De skällde ut sina kungar för deras ovilja att acceptera varandra.

Skådespelarnas barnkör sjöng flera sånger.

Genom riddarna och draken hade ett helt nytt klimat skapats och nu var det roligt att leva. Barnen i de båda rikena förenades i flera sånger. Meningen ”Låt kärleken komma in” upprepades flera gånger.

Prästen Karin Sanell tackade Maggan Wier och de skådespelande barnen för ”många kloka saker i en viktig berättelse”. – Konflikter av olika slag kan komma men går nästan alltid att lösa.

Sanell berättade en händelse där en hotande översvämning drabbade en by. En man ville inte låta sig räddas utan hänvisade flera gånger till Guds kommande ingripande. När han drunknade och hamnade i paradiset, undrade han varför Gud inte räddat honom. ”Jag skickade både buss, båt och helikopter för att rädda människorna, men du tog inte vara på möjligheten.”

I en efterföljande bön fanns orden: ”Hjälp dem som bestämmer mest att bry sig om dem som bestämmer minst.”

Teatergudstjänsten samlade hela 84 deltagare alltifrån små barn till åldriga anhöriga.

Som postludium sjöng barnen med kraft när de stampade med fötterna ”Låt kärleken komma in”.

Fika och lekar i kyrkparken.

Efter gudstjänst bjöds det på korv och glass i sockenstugan. De flesta valde att sitta utomhus i det soliga vädret. Mellan blommande äppelträd lekte barnen med de flygplan, som delades ut.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait