Anebydagen bjöd på solsken och ett program med stor variation

Text & foto: Tobias Marbenius.

I lördags var det dags för den årliga traditionen Anebydagen, en dag då det i centrala Aneby bjöds på flera aktiviteter av kommunen, företag och föreningar.

Arrangörerna hade skapat ett program med variation.

Klockan 10.00 drog dagen igång och inleddes på Fredstorget med att elever från Parkskolan visade upp sina dansanta färdigheter. En stund senare, på gräsplanen mitt emot ICA, startade uppvisningar av Brukshundsklubben och Aneby SK gymnastik.

Mycket folk hade tagit sig till Anebydagen.

På Aneby bibliotek kunde barnen och andra konstnärer vara med och måla ”världens längsta” Aneby-teckning. Fredstorget fylldes fort med besökare som gick runt och spanade in de montrar som fanns på torget, blanda de som hade montrar så fanns ett flertal politiska parti.

Räddningstjänsten i Aneby fanns på plats på Fredstorget för att svara på frågor och visa upp sina fordon.
Många barn provsatt räddningstjänstens fordon.
Höglandspolisen ställde upp sig på torget. Det var många barn och en och annan vuxen som ville få en titt av polisbilen.

Räddningstjänst och polis hade ställt upp sina fordon på torget där barn och vuxna kunde ställa frågor till brandmännen, och polisen och ville man fick man även provsitta i fordonen.

Ola Gustafsson, Anebydagens konferencier.

Från Fredstorgets scen presenterade dagens konferencier, Ola Gustafsson, vinnarna av Årets företagare och Årets unga företagare. Det är första gången som utdelningen av priset sker så här offentligt, tidigare har det skett i samband med Aneby näringslivsförenings årsstämma.

Rickard Nilsson, ”Årets Unga Företagare i Aneby 2023”.

”Årets unga företagare” i Aneby var först ut att presenteras. Namnet som ropades upp var Rickard Nilsson på Restaurang Byn. Tidigare, år 2021, han han fått motta priset ”Årets nytänkare” i Aneby.

Josefin Björlingson, ordförande i Aneby Näringslivsförening, gratulerade Rickard och läste upp motiveringen, som finns att läsa längre ner på sidan. Kommunstyrelsens ordförande, Beata Allen, berättade för Rickard, innan hon överlämnade blommor, att han är sann förebild för så många, och hoppas på att han kan inspirera så att fler vågar ta klivet att våga satsa. Efter det följde folkets jubel.

Andreas Beckius Gustafsson kammade hem titeln ”Årets företagare i Aneby 2023”.

Priset som ”Årets företagare” i Aneby gick till Andreas Beckius Gustafsson, ägare av Aneby Buss & Taxi. Motiveringen till priset lästes upp av Josefin Björlingson (finns att läsa nedan). Aneby Buss & Taxi har även de prisats tidigare, då fick de motta Aneby kommuns miljöpris. Beata Allen gratulerade Anderas och berättade att han imponerar och att även han är en sann förebild för många.

– Du har visat att när krisen kommer, ja då bromsar vi inte och lägger oss ned, utan då satsar vi och ser möjligheten. Det känns riktigt roligt att i år få dela ut priset till er och till dig, så stort grattis, säger Beata Allen och överlämnade under folkets jubel en blomsterbukett.

Ola Gustafsson intervjuade pristagarna.

Ola Gustafsson, Aneby Näringslivsansvarig, passade även på att räcka över micken till pristagarna för att ställa några frågor.

Mycket folk på Fredstorget under auktionen.

Klockan 11.00 startade företaget Iiex en klassik auktion från Fredstorgets scen. Flera av sakerna som auktionerades ut var det fler intressenter av, så auktionsutropare Peter ”Pecka” Johansson hade fullt upp med att se vilka händer som sträcktes upp och höja budet, innan det slutliga beloppet kunde klubbas.

Peter ”Pecka” Johansson tar emot buden på den utauktionerade kappsäcken. Den gick till sist under klubban för 220kr.
En Ferrari i mindre variant klubbades för 500kr.

Klädaffären Annibris satsade på modevisning utanför sin affärslokal på Konserthusgatan. En ”catwalk” hade byggts upp på ena sidan av Konserthusgatan och publiken stod på andra sidan. Även här var Ola Gustafsson konferencier. De lokala mannekängerna gick med vana längs med ”catwalken” och visade upp vårens och sommarens plagg.

Modevisningen hölls utanför Annibris.
Evelina Lägervik visade på ett proffsigt sätt upp delar av Annibris vår och sommarkollektion.
Catwalken var på ena sidan Konserthusgatan och publiken på andra.
Gunnel Hellström på catwalken. I bakgrunden konferencieren Ola Gustafsson.
Annika Torstensson, en av mannekängerna.
Mannekängerna Jenny Berg och Karin Ljungqvist.
Evelina Lägervik charmade publiken.
Yvonne Jarl i en combo av grönt och blått.
Karin Ljungqvist iklädd svart och vitt.
Klädmodellerna visade upp flera plagg vardera.
Röda korset fanns i en monter och sålde lotter till förmån för Ukraina.
Lions Club Aneby hade chokladhjul.
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling serverade popcorn, en av de mer välbesökta montrarna. Över 400 fyllda popcornbägare hade levererats ut.
Lions Club Aneby presenterade vinnarna i det digitala bollracet.
En av de populäraste aktiviteterna på dagen var att rida häst.
Anebyortens ridklubb anordnade så barnen fick en ridtur.
Det fanns även käpphästar att låna för en hopptur.
Vissa av hindren var för vissa skrämmande höga.
Klass 7C på Parkskolan i Aneby sålde korv och ballongfigurer för att samla in pengar till klassresa.
LRF hade ordnat med ”Barnens lantgård” på Fredstorget.
Det fanns både större och mindre djur att beskåda.
Representanter från Anebys vård och omsorg fanns på plats för att visa upp sig i jakt på sommarvikarier.
Centerpartiet var ett av flera partier som fanns på plats.
Representanter från vård och omsorg tog sig en sväng på torget med en parcykel.

Juryns motivering, Årets Unga Företagare, Rickard Nilsson, Restaurang BYN:

Nyåret 2020 startade Rickard sin företagsbana. Ännu inte fyllda 21 övertog han restaurangverksamhet i Aneby och fick en rivstart med en växande skara kunder. När pandemin slog till visade Rickard sitt stora entreprenörskap med nya idéer för att fortfarande kunna leverera. Ett exempel är att snart sagt alla Anebybor testade på fredagsmys med take away. Efter pandemin har verksamheten stadigt vuxit, ofta med uppdukad festlokal och flitigt efterfrågad catering till diverse festvåningar. Alltid med en meny, fylld med nyheter och fräscha inslag. En extra krydda är showkvällarna på restaurangen, där han själv gästspelar som skönsjungande soloartist.

Juryns motivering, Årets företagare, Andreas Beckius Gustafsson, Aneby Buss & Taxi:

Aneby Buss har funnits i branschen sedan 1940-talet, men har under Andreas ledning utvecklats och vuxit rejält. Företaget har idag över 80 chaufförer och över 60-talet fordon.

När pandemin slog hårt mot resebranschen valde Andreas att satsa framåt och till och med nyanställa ett 20-tal bussförare. Aneby Buss har tack vare det gått stärkta ur krisen och efter pandemin har företaget expanderat snabbt och ökat omsättningen avsevärt. Bland annat har en filial öppnats i Eksjö.

Företaget arbetar också intensivt med miljöprofilering och är miljöcertifierade. Alla chaufförer får genomgå Eco-drivingkurs och företaget har fått kommunens miljöpris.

Aneby Buss är också en flitig samarbetspartner till föreningslivet i Aneby.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait