Jazz & Jesus i en salig kombination

Text & foto: Tobias Marbenius.

På torsdagskvällen var det premiär för det nya konceptet ”Jazz & Jesus” i Korskyrkan i Aneby.

Flera personer hade tagit tillfället i akt att ta sig till Korskyrkan på torsdagskvällen när kombinationen av jazzmusik och Jesus-snack skulle ske.

Anton Johnsson kom på idén med ”Jazz & Jesus” konceptet.

– Idén med Jazz & Jesus föddes hos församlingsmedlemmen Anton Johnsson, så han frågade om vi kunde spela, och på den vägen är det, berättade Anebybon och basisten Anders Bjuhr innan konserten.

Efter att besökarna kommit in i foajén fick man från ett serveringsbord ta med sig kaffe och hembakat fikabröd för att sedan slå sig ner runt borden i församlingsvåningen. Anton Johnsson hälsade sedan välkommen och presenterade kvällens upplägg och nämnde förhållningsregeln att det var okej att småprata under kvällen.

Sångaren och saxofonisten Oskar Hellberg.

Efter välkomsttalet började Oskar Hellberg på sin saxofon spela alldeles allena ett intro till den finstämda klassikern, ”You don´t know what love is”. Efter åtta takter hakade resten av bandet på. Barbro Bjuhr på piano, Anders Bjuhr på kontrabas och Anebys levande musiklegendar Rolf Edlund på trummor.

Det kom många besökare, men det hade funnits plats för fler.
Oskar Hellberg presenterade bandet.

När sista ackordet klingat ut presenterade Oskar bandet och tackade Anton för att han drog igång det här initiativet.

Barbro och Anders Bjuhr, Oskar Hellberg och Rolf Edlund.
Kontrabasisten Anders Bjuhr berättade om låtarna.

Anders Bjuhr berättade att bandet var en sammansättning för kvällen.
– Svårigheten har varit att hitta en jazztrummis, men vi är glada för att musiklegendaren Rolf ställde upp, berättade Anders innan han presenterade nästa stycke, ”Days and nights waiting” av Keith Jarrett.

Trummisen Rolf Edlund.
Bertåke Bergander levererade påtåren.

Jazzlåtarna avlöste sedan varandra, de flesta låtarna framfördes instrumentala förutom ett par stycken där Oskar gjorde en strålande sånginsats, bland annat i en svensk version av Louis Armstrongs ”What a wonderful word”. Röstmässigt gick tankarna till mannen med den röda trombonen, Nils Landgren.

Oskar Hellberg i den svenska versionen av ”What a wonderful world”.

Efter att kvartetten bjudit på flertalet jazzstandards i cirka 45 minuter, var det dags för Anton Johnsson att ta vid mikrofonen.

Anton Johnsson talade om Jesus och freden.

Anton hade i sitt tal valt temat ”Jesus och freden”. Inledningsvis pratade han om händelser från kriget i Ukraina. Bland annat nämnde han att Jesus med sitt handlande vid flera tillfällen skapat konflikter, men att han löste konflikterna utan våld. Anton hänvisar till bibeltexterna ”Om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom” och ”Om någon vill processa med dig för att få din skjorta, så ge honom din mantel också”.

Efter Antons tal var det återigen dags för jazzkvartetten att framföra ett stycke där Oskar ännu en gång var sångsolist, ”Jag är hos dig min Gud”.

Barbro Bjuhr bakom tangenterna.
Anders Bjuhr med sin kontrabas.

Avslutningsvis lästes Välsignelsen av Anton.

Visionen är att det blir fler ”Jazz & Jesus” evenemang framöver, men datum är ännu inte spikat.

Se filmcollaget nedan,

Barbro och Anders Bjuhr, Oskar Hellberg och Rolf Edlund på evenemanget Jazz & Jesus, Korskyrkan, Aneby

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait