Anebyföretaget LF Solteknik arbetar för att sänka elkostnaderna

Text & foto: Tobias Marbenius.

Ett ämne som är högaktuellt just nu är de höga elpriserna. Med hjälp av solceller kan man skydda sig mot höga elkostnader, något som det nystartade Anebyföretaget LF Solteknik anammat.

Efter att grabbarna bakom företaget märkt att det är stor efterfrågan på solceller så väcktes idén om att ge sig in i solcellsbranschen. Lagom till Anebys företagsmässa i september förra året var företaget registrerat och presenterades på mässan.

Bakom företaget döljer sig de erfarna och kompetensrika Anebyföretagen JFS Elteknik och AB Bröderna Lax. JFS Elteknik står för det elektriska och AB Bröderna Lax för monteringen av panelerna.

– När vi går samman i det nya dotterbolaget har vi alla bitarna som behövs, vi blir en totalentreprenör, berättar Erik Lax som även är ägare till AB Bröderna Lax.

Fredrik Lax, Johan Ferm och Erik Lax är redo att montera solpaneler.

Förkortningen LF står för Lax och Ferm, och det är efternamnen på ägartrion, Erik Lax, Fredrik Lax och Johan Ferm.

Johan och Fredrik är elektriker och har tillsammans företaget JFS Elteknik.

– Vi har tidigare gjort arbeten ihop med Bröderna Lax, och det har fungerat bra, berättar Fredrik som får en instämmande nickning av brorsan Erik.

– Vi är med från idéstadiet till den producerande anläggningen, och även efteråt om det skulle behövas. Har man frågor eller om det mot förmodan uppstått ett problem, så kan vi ju snabbat svänga förbi om det inte går att ta via telefon, det är ju en av fördelarna med att anlita ett lokalt företag, säger Erik.

– Vi arbetar med kvalitetsprodukter. Glaspanelerna har 30 års effektgaranti på 87% av ursprungseffekten, förklarar Johan och tillägger att garantierna från leverantörerna är bland de bästa i branschen.

När jag kommer in på kostnaden, så berättar de att med dagens priser så har anläggningen betalat sig på cirka 8-12 år. De förklarar att anläggningen ska vara storleksmässigt anpassad till fastigheten och det man vanligtvis förbrukar, men får man ändå ett elöverskott så kan det säljas ut på elnätet, vilket i sin tur genererar intäkter.

– Att ha solpaneler monterat höjer ju även fastighetsvärdet, berättar Fredrik.

Erik Lax, ägare till AB Bröderna Lax – och nu även delägare i LF Solteknik kammade förra året hem titeln ”Årets Unga Företagare”.

– När vi ändå är på plats kan vi bistå med mer hjälp från våra andra företag, exempelvis om taket måste fixas eller om elen måste ses över, berättar Erik.

AB Bröderna Lax är ett anrikt företag som grundades av Kalle och Åke Lax 1966. I början av 80-talet tog Evert Lax över företaget. Sedan år 2010 drev Christer Lax företaget och år 2020 tog sonen Erik över ägandeskapet. Förtaget har 12 anställda, varav 10 stycken är snickare.

Fredrik Lax och Johan Ferm har utöver det nystartade företaget LF Solteknik även JFS Elteknik.

JFS Elteknik startades av Johan 2018. Till en början arbetade Johan ensam i företaget, men efter att kalendern fort blev fulltecknad, hälsades även Fredrik välkommen in i företaget. De hjälper både privatpersoner och företag med allt inom el.

– Funderas det på att skaffa solpaneler, tveka inte på att höra av er, avslutar grabbarna.

Kontaktinformation till LF Solteknik finns här…

LF Solteknik

JFS Elteknik

AB Bröderna Lax


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait