Pianovirtuosen Kristine Bratlie från Aneby släpper nykomponerade stycken både som ljud och i tryck

Text & foto: Tobias Marbenius.

I fredags släpptes skivan ”My First Awakening – 8 Pieces For Solo Piano” av Askerydsbon och den skickliga pianisten Kristine Bratlie.

Musikern Kristine Bratlie flyttade från Norge till Askeryd 2019 och har sedan dess arbetat delvis som kantor i Aneby pastorat och delvis som musiker och kompositör i sitt egna företag.

– ”My First Awakening” är en uppföljning till skivan ”Awakening” och är främst komponerad för att inspirera pianoelever på nybörjarnivå att spela musik med klassisk känsla men ändå inte klassiskt i tonens ton, utan med vår tids harmoniska och neoklassiska synsätt, förklarar Bratlie.

”My First Awakening” finns både i notform och som musik att lyssna på.

När man lyssnar på de åtta styckena låter det väl kanske inte riktigt så enkelt, särskilt inte med tanken på att man själv skulle inta pianopallen för att sedan, så som Bratlie, slå an de svarta och vita tangenterna. Men visst, enkelheten framgår ändå på något sätt i de välkomponerade och genomtänkta styckena som är finstämda, avkopplande och njutningsbara ut i minsta ton. Citatet ”I det enkla bor det vackra” kommer väl till pass, även om definitionen på ordet enkel kanske i detta fall inte är helt glasklart.

Kristine Bratlie spelandes på flygeln i hennes bostad i Askeryd. Arkivbild.

– Musiken har troligen ett brett utbud av användningsområden från undervisning, konsert, meditation, yoga och generellt välbefinnande, till kreativ lyssning. Bitarna är karaktärsbitar med olika humör, berättar Bratlie.

Vill man med hjälp av noter ge sig på kompositionerna så finns de att tillgå i en del musikaffärer men även i hennes egna webshop.

Är man bara ute efter att njuta av musiken så finns skivan på både Spotify och på YouTube.

Läs ett tidigare och längre reportage med Kristine Brarlie här…


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait