Fullt i bänkraderna när kören Mosaik hade sin release- och avskedskonsert

Text & foto: Tobias Marbenius.

På lördagskvällen den 1 april klev kören Mosaik kompandes av ett sjumannaband upp på scenen i Kungsportskyrkan i Huskvarna för att dels ha releasekonsert för sin andra fullängdskiva och dels för att ha sin avskedskonsert.

Körledaren Bosse Göransson hälsade alla välkomna.

Den forna Anebybon Bosse Göransson startade upp kören för nio år sedan och sedan dess har de gett flertalet konserter och släppt flera studioinspelade låtar. Sångerna som framförts i kören är mestadels låtar som Bosse själv har plockat ur sin egenkomponerade låtskatt.

Medlemmarna i kören har bestått av folk boendes i Jönköping, Aneby och andra delar på och runt det småländska höglandet.

När konserten drog igång klockan 19 på lördagskvällen var det fullsatt, runt 500 personer hade slagit sig ner i bänkraderna i den stora kyrksalen i Kungsportskyrkan. En angränsande sal med en vikvägg mot kyrksalen öppnades upp och där fanns det fler platser för de som inte fick plats i stora salen.

Det blev fullt i den stora kyrksalen så en angränsande sal öppnades upp.
Alexander Hall var kvällens ljudtekniker.

Inledningsvis berättade Bosse Göransson lite om deras nya skiva ”Från hjärta till hjärta”.
– Inspelningen blir som vår målarduk kan man säga, men det absolut viktigaste av allt är att människor kan få glädjas av vår musik, kanske när man städar, är ute och åker bil, ligger i hängmattan eller när man kanske måste skrämma bort skatorna från körsbärsträden – musik kan användas till så mycket. Men det roligaste är att vara ute och sjunga live, att få möta en publik och människor, att få dela vår musik – och det är faktiskt därför vi gör den här kvällen. Ni förstår ju att den här skivan inte kommer att sälja platina, men att ta varje tillfälle i akt att skapa ett sådant här möte med människor och att ha musiken som gemensam nämnare är ju fantastiskt, berättar han och nämner vidare att skivan finns både på Spotify och som CD.

– Ska ni exempelvis besöka morbror Åke i Österbymo kan ni ju lika gärna ta med en CD-skiva istället för en ask Romerska bågar med apelsinsmak, även om den är oslagbar, tipsar Bosse och möts av glada läten från den samlade skaran.

Barnkören M&M var förkör innan Mosaik tog plats på scen.

Innan det var dags för kören att äntra scenen klev barnkören M&M från Ölmstad upp och värmde upp publiken med ett par riviga låtar. Barnkören fick sedan återkomma senare under konserten för att ta ton i en av låtarna.

Barnkören M&M bjöd på både sång och rörelser.
Körerna kompades av ett proffsigt sjumannaband.

Körerna kompades av ett proffsigt sjumannaband. Piano och dragspel sköttes galant av kapellmästaren Sören Ylenfors, Tomas Udin lirade klaviatur, Bernard Mörtsell spelade trummor, Johan Feurst bidrog med sax och flöjt, Basen trakterades av Patrik Lindahl, Klas Brengesjö spelade el- och akustisk gitarr och Anton Berg percussion.

Kapellmästare Sören Ylenfors bakom pianot.
Anebybon Tony Berglund fick inleda med en soloinsats på Mosaiks konsert.

När kören Mosaik klev upp på scenen fick publiken ta del av en liveversion av den nya skivan. Först ut greppade Anebybon Tony Berglund solomicken och bjöd på den svängiga ”Våga visa kärlek”, som sedan följdes av ”Vem” med Britt Leandersson och ”Bara kärlek” där Bosse själv var solist. Efter det var det dags för barnkören att kliva upp på nytt och tillsammans med Mosaik framföra ”Hopp”, sångsolister i den låten var Berit Ram och Torbjörn Orre.

Bosse Göransson i ”Bara kärlek”.
Låten ”Hopp” men båda körerna.
Anebyborna Berit Ram och Torbjörn Orre var solister i ”Hopp”.
Britt Leandersson i låten ”Vem”.
Bernard Mörtsell lirade trummor.

– Nästa låt är skriven av största kärlek och tacksamhet, berättar Bosse innan trummis Mörtsell knackar igång låten ”Till mor och far”. Stefan Elg höll i solistmicken.

Stefan Elg i sången ”Till mor och far”.
Det fanns både äldre och yngre i publiken.
Bosse Lennings, Anebybo och en av kvällens solister.

Bosse Lennings var solist i lovsången ”Jag vill sjunga” och Ulrika Eriksson solist i gospelinspirerade låten ”Gud är aldrig längre bort”.

Anebybon Ulrika Eriksson var solist i ett par av kvällens låtar.
Anebybon Annika Torstensson tog med säker stämma ton i låten ”I himmelen”.

Soloinsatserna i låten ”I himmelen” framfördes av Annika Torstensson och Gunnar Delhag.

Johan Feurst spelade blåsinstrument.
Sören Ylenfors in action.
Det märks på kören att de älskar att sjunga.
Anton Berg lirade percussion.
Patrik Lindahl basade under konserten.
Anebybon Sol-Britt ”Sollan” Ström har en egenskriven låt med på skivan.

Nästkommande låt på repertoaren var ”Den viskar mitt namn”. Till skillnad från de andra låtarna på skivan så är denna skriven av körmedlemmen och Anebybon Sol-Britt ”Sollan” Ström, som även stod för soloinsatsen. Sollan ger några exempel innan sången börjar och sammanfattar att varje djur och minsta mikroorganism har ett eget fungerande livsmönster, det är svårt att förstå men jag tänker att det måste vara någon som tänkt. Ingen kan ju förklara hur det gått till, även om många menar att det är vetenskap bakom, andra trosuppfattningar eller något annat. Men vi kan förundras över att det fungerar så bra, så detaljerat. Detta har blivit till en sång.

Bosse tackade samtliga inblandade i produktionen och ett särskilt tack till musikern och producenten Johannes Häger som fick mottaga en applåd från kör och publik.

Den forna Anebybon Tomas Udin spelade klaviatur.
Klas Brengesjö spelade gitarr.

Maiwor Hansson som solist avslutade sedan liveversionen av skivan med ”Vi kan ha fred”.

Applåderna ville efter den låten inte tystna.

Maiwor Hansson i ”Vi kan ha fred”.

– Bosse, den här kören vore inget utan dig, det vet du. Vi har samlat ihop några små blommor som ett litet tecken på vår stora kärlek till dig, tusen tack, sa Ingela Delhag när hon tillsammans med Maiwor Hansson lämnade över ett fång med blomster till Bosse.

Blomster från körmedlemmarna överlämnades till körledaren.

– Vi har också tänkt till, sa Bosse och delade sedan ut röda rosor till alla medverkande.

Efter det blev det ytterligare applåder som ledde fram till extranummer.

Bosse Göransson tackade alla som varit engagerade i kören och inspelningen.
”Gubbsväng” med gubbarna i kören.

– Ibland blir det vissa grupperingar i kören, exempelvis vackra och mindre vackra, säger Bosse med ett leende, för att i nästa mening berätta att det nu är dags för gruppen mindre vackra att framföra nästa låt samtidig som männen radade upp sig på scenen för att dra av låten ”Gubbsväng”. Den framfördes med väl inövat rörelsemönster och ökad puls och möttes av enorma applåder.

Herrarna hade en väl inövad koreografi.

Ytterligare två extranummer bjöds det på, det var ”Vad du är vacker” och ”All den kärlek” från Mosaiks förra platta ”Kärlek, Hopp & Tro”.

Bosse avtackades med blomster från både körmedlemmar och publik.

För att sammanfatta kvällen så kan man enkelt säga att kören Mosaik avslutade sina nio år på topp.

Efter konserten gavs möjlighet att med en kopp kaffe med tilltugg fortsätta kvällen i Kungsportskyrkan.

Göransson berättade efteråt att han var glad över att så många kommit till konserten.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait