Sofia Hoas föreläser i Bälaryd om Svenskbyborna i krigets Ukraina

Text: Elisabet Grönte, Tobias Marbenius. Foto: Privat.

Sofia Hoas, som är ordförande i Föreningen Svenskbybor, kommer och föreläser på fredag kväll i Bälaryds bygdegård om en svensktalande grupps historia. Hon kommer att ge dagsaktuella bilder från krigets Ukraina direkt från Gammalsvenskbyn.

Svenskbybor är en folkgrupp som upplevt genomgripande förändringar. En svensktalande grupp som bodde på Dagö i nuvarande Estland. I slutet av 1700-talet fick påbud av ryska kejsarinnan Katarina den stora att hela gruppen på nästan 1000 personer skulle flytta till södra delen av nuvarande Ukraina. Till varje familj utlovades det hus med mark till.

Det blev en vandring med stora umbäranden. Hälften av personerna dog och när gruppen väl kom ner till södra Ukraina fanns inget av det som utlovades. I stället fick de bo i backstugor med tre väggar nergrävda mot jord. Många gamla och unga dog av sjukdomar och försvagning.

Under deras tid som nybyggare bodde de i Gammalsvenskbyn intill floden Dnjepr. Förhållandena var mycket svåra. Sverige gav på 1920-talet hjälp till att ta sig till Sverige där deras första tid var i Jönköpingstrakten. Vissa bodde kvar men många kom till Gotland.

Efternamnen berättar vilken historia man bär på eftersom de har typisk namn som Hoas, Knutas, Annas och andra som slutar på -as.

Vissa svenskbybor finns kvar i Ukraina medan de flesta bor i Sverige och på andra platser.

De som bor kvar i Ukraina uthärdar de svåraste förhållanden just nu. Kriget gjorde att ryssarna kom och förstörde all infrastruktur. Det är omöjligt att bygga upp Gammelsvenskbyn även om ryssarna dragit sig tillbaka. De terrorbombar från andra sidan Djnepr och att börja med att bygga upp byns nödvändigheter liksom att börja med vårbruk är förenat med stor fara.

Föreningen Svenskbyborna har ett nära samarbete med Gammalsvenskbyn då de bistår med förnödenheter.

På fredag klockan 18:30 gästar Sofia Hoas, som är ordförande i Föreningen Svenskbybor, Bälaryds bygdegård där hon i Bälaryds föreläsningsförenings regi ska berätta om Svenskbyborna.

Observera att tiden för denna föreläsning är framflyttad en halvtimma mot det normala. Välkomna klockan 18:30, hälsar Bälaryds föreläsningsförening.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait