En matnyttig gudstjänst i Vireda kyrka och sockenstuga

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

I raden av speciella gudstjänster i Vireda kyrka, var senaste söndagens gudstjänst annonserad som ”Matnyttigt”.

När vintern på nytt visat sin närvaro, ringde kyrkklockorna till samling i Vireda kyrka. Prästen Karin Sanell introducerade dagens innehåll: Först en kort gudstjänst i kyligt kyrkorum, sedan en samling kring nyttig mat i den uppvärmda sockenstugan.

Kantor Pierre Jacobsson började gudstjänsten med ett preludium på piano.

I sin betraktelse anknöt Karin Sanell både till dagens ”Matnyttigt” och till ”Jungfru Marie bebådelsedag”.  I andakten sjöngs psalmer och ”Ave Maria” spelades på piano av kantorn.

I den uppvärmda sockenstugan brann en eld i den öppna spisen. Längst fram i salen, liknade en färgglad  oljemålning, fanns uppdukade läckerheter.

Inger Norberg delar med sig av matkunskap.

Helen Ahnberg och Inger Norberg presenterade de bakverk som fanns framdukade.

En mazarintårta med annorlunda ingredienser, bland annat kikärter och potatis dekorerad med hallon, tävlade med dadelfyllda chokladbollar om uppmärksamheten. På bordet fanns även rutor med bananvåffla.

Efter denna smakliga inledning var det dags för Irene Norberg att ge tips om nyttig och smakrik mat. Inger Norberg har titeln ekonomibiträde och arbetar med mat inom skolans värld. Efter konsumtionslinjen på gymnasiet har hon gått en kostutbildning i Malung och sedan arbetat på en flyktingsluss och på Badhotellet i Tranås. I 20 år har Inger sedan arbetat på kostenheten i Aneby.

  • I skolans värld gäller alltid livsmedelverkets regler och rekommendationer. ”För oss är det viktigt att följa matcirkelns råd om 50 % frukt och grönt i varje portion.”
  • Det är avgörande att maten som serveras ser aptitlig ut.
  • ”Jag har lärt mig att barn älskar soppa, också vegetarisk soppa.”
  • I en sallad kan man använda olika frukter och rotfrukter, blandat med olja och balsamvinäger samt krydda efter egen smak.
  • Just nu handlar jag den spröda spetskålen istället för vitkål. När det gäller pastarätter ser jag till att den är gjord på fullkorn. Det svenska havreriset är överlägset jämfört med utländska rissorter.
  • På skolan tillagas också matlådor som körs ut till äldre inom kommunen.
Norberg visar ett exempel på hur en matlåda som körs ut till äldre inom kommunen kan se ut.

Besökarna serverades sedan en matnyttig sallad med många ingredienser och därtill hembakat morotsbröd.

Ett dukat bord med färgstarka läckerheter.

Prästen Karin Sanell lämnade tillfälligt samlingen med orden: ”Nu går jag ut i köket och gör våfflor”. Doftande våfflor skickades sedan runt bland deltagarna. Även sylt och grädde fanns som tillbehör. Ett rejälare ”kyrkkaffe” har sällan serverats inom Aneby pastorat.

En våffelfest ingick i dagens servering.

Annons

Gudstjänstbesökarna i Vireda fick hugga in på både annorlunda och traditionella godsaker

I raden av speciella gudstjänster i Vireda kyrka, var senaste söndagens gudstjänst annonserad som ”Matnyttigt”. Inger Norberg från kostenheten i Aneby kommun bjöd på matnyttig sallad och nyttiga godsaker. Prästen Karin Sanell kontrade dock med nygräddade traditionella våfflor som serverades med sylt och grädde. Se bilder och läs mer om den matnyttiga gudstjänsten här…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait