Ulf Lundberg kliver in på bioduken i filmen Barfota Rop – visas på bio nu på söndag

Text: Tobias Marbenius. Foto: Barfota rop, Tobias Marbenius.

Nu på söndag den 19 mars kl 18:30 visas filmen ”Barfota Rop” på Aneby konserthus. Filmen är delvis inspelad på Åsens by och i Haurida kyrka. I filmen kan Anebybon Ulf Lundberg ses axlad rollen som Fjärdingsman Nilsson.

Lova Viklund har rollen som Ophelia, filmens huvudkaraktär.

Filmen Barfota Rop är en dramatisering av roparrörelsen som enligt Wikipedia, den fria encyklopedin, var den väckelse som banade väg för folkväckelsen och friförsamlingsrörelserna i Sverige. Roparna förekom mest i Småland, Västergötland, Värmland och Närke. Sitt mest intensiva stadium upplevde väckelsen i början av 1840-talet, då Sverige var ett land i misär och fattigdom.

En scen från filmen.

Ulf Lundberg blev engagerad i filmen lite av en slump.
– Peter Andreasson hade fått förfrågan om det fanns någon kyrka att spela in i, och han nämnde då att de kunde kontakta mig. Jag föreslog Haurida kyrka och på den vägen blev det, förklarar Lundberg.

När jag på torsdagseftermiddagen träffar Lundberg är han i full färd med att arbeta i skogen för att få med sig lite ved hem som han kan elda med. Lundberg själv benämnde dock inte sysslan riktigt så, utan berättar att han tar igen sig med ett skogsbad.

Lundberg slår sig ner på vedtraven som han samlat ihop. Snön har för bara några dagar sedan försvunnit, solen tittar fram och fåglarna kvittrar, man kan känna att våren är i antågande.

Ulf Lundberg vid sitt skogsbad.

I filmen fick Lundberg representera ordningsmakten och kliva in i rollen som den barske fjärdingsmannen Nilsson.
– De tyckte väl att jag så tillräckligt arg ut för att få den rollen, säger Lundberg och skrattar.

Ulf Lundberg i rollen som fjärdingsman Nilsson.

I filmen kan man, utöver fjärdingsman Nilsson, se Lundberg figurera i några andra klipp, bland annat när han spelar cittra.

– Filmen handlar om barnen på 1840-talet som blev ropare. Barnen tröttnade på att de vuxna använde brännvin och började, med hjälp av sin tro, agera för att drickandet skulle upphöra. Ringarna av det blev baptistförsamlingen och så småningom andra frikyrkor, förklarar han.

Scen ur filmen.

Kampen som barnen förde var tuff. Makthavarna i samhället gjorde allt för att stoppa barnens rop och genom hård bestraffning lyckas de efter tre år att tysta barnens rop. Barnen behandlades illa, och en del tvingades till och med till behandling på mentalsjukhus.

Lova Viklund har rollen som Ophelia, filmens huvudkaraktär, och hon visar sig gestalta rollen på ett skickligt sätt.

Lundberg berättar att det är den första filmen som han medverkar i, men att han tidigare figurerat i teateruppsättningar, exempelvis om Malte i Stjärneborg. Under samtalet avslöjar han att han kommer att medverka i fler teaterföreställningar framöver.

Manus och idé för filmen Barfota Rop har skapats av en grupp barn i nära samarbete med Maria Viklund. Filmen är på det sättet barnens tolkning av ett historiskt skeende där Gud på ett mäktigt sätt använder barn och unga för att förändra hela samhällen.

2018 var filmteamet på plats på Åsens by och i Haurida kyrka för att spela in en del av filmen och det var även där som Lundberg var med och skådespelade.

– Vi höll väl på en vecka ungefär och spela in. Mycket av det vi spelade in klipps ju sedan ner och blev till korta sekvenser, förklarar han och berättar vidare att han till filminspelningen även hjälpte till att få fram tidsenlig rekvisita.

På söndag den 19 mars kl 18:30 visas Barfota rop på Konserthuset i Aneby.

I början av 2023 var filmen klar och på söndag kommer den alltså att visas i Aneby konserthus. Självklart finns Lundberg då på plats, men mer än så avslöjas inte…

Se trailern nedan.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait