Hästkörning på Åsens by, ett skådespel omgivet av kalla vindar

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Man får vara glad att man väger några kilo en dag som denna. Annars hade man blåst bort.” Den kommentaren fälldes i ett möte mellan två på vägen mot Åsens by i lördags.

Visserligen lyste solen över landskapet men de kyliga kastvindarna var påtagliga för besökarna till ”Skogskörning med häst”, som anordnades denna lördag under några timmar.

Arrangörerna var flera: Föreningen Nordsvenska häst, Höglandets Ardenner, Jönköpings läns Kusksällskap och Åsens By.

Två av dagens ansvariga var Niklas Spetz och Anna Andersson.

Vid samtal med Anna Andersson och Våge Sjöberg framkom att denna tillställning är en mångårig tradition. ”Avsikten är att visa att hästen fortfarande är mycket användbar inom det småskaliga skogsbruket.”

Avlämningsplats på ett gärde.

För dagen är det fem olika ekipage med häst, förare och släde, som skall köra ett antal stockar från skogen till en uppsamlingsplats på ett gärde. I år var det en ny del av området på Åsen, som skulle användas för själva körningen.

Bland ekipagen fanns  Niklas Spetz med sin Ardenner ”Melissa”. Han har varit med under många år och älskar att återvända till miljön på Åsen.

Den ståtliga Nordsvenska hästen ”Stjärn” försedd med ett matpaket på ryggen.

Bland de besökare som vågat sig ut denna blåsiga dag fanns en långväga gäst. Nils Andersson från Halmstad missar aldrig en hästdag på Åsen. ”Jag har bott över på vandrarhemmet och längtar alltid tillbaks när festen är slut.”  Övriga besökare hade placerat sig på bergknallar, för att få utsikt över hästarnas strävsamma arbete. Barnfamiljer med lämplig förtäring i korgen fanns på stenmurar.

Intresserade åskådare placerade på en bergknalle.

Den som ville förse sig med något för magen, och inte hade egen skaffning, var hänvisade till ett korvstånd där det även fanns kaffe och stora kanelbullar att inhandla.

Det fanns fläckar av snö i den glesa skog där stockarna fanns för avhämtning. Det betydde att släden för de stora hästarna blev smidigare att hantera.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait