Premiär för hundcafé inom Aneby pastorat

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Programpunkten ”Hundcafé” är helt ny i våra bygder. I Svenska Kyrkans regi inbjöd Vireda – Haurida församling till en annorlunda samling i sockenstugan i söndags den 26 februari.

Hundar på väg till sitt eget café.

I den speciella samlingen ingick fyra olika delar:

  • Inledande andakt i Vireda kyrka
  • Tipspromenad med elva frågor runt Vireda skola
  • Servering för både två- och fyrbenta gäster
  • Berättelse om en tjänstehund i aktion av ungdomsledaren Cilla Thure

I sin andakt anknöt prästen Karin Sanell till Bibelns skapelseberättelse och orden om att ”Människan skall ta hand om/vårda djuren”. Under andakten sjöngs två psalmer och välsignelsen utdelades.

De kluriga frågorna vid den korta tipspromenaden hade alla anknytning till hunden. En av frågorna gällde hur många gånger hunden omnämns i Bibeln? Svaret blev 14 gånger och förvånade många. ”Jag har aldrig läst om någon hund i min Bibel”, sa någon av deltagarna.

Några av deltagarna i en annorlunda gudstjänst.

Vid serveringen i sockenstugan var det främst hundarna som var i centrum. Flera sorters torrfoder fanns i skålar och tycktes tilltala samtliga närvarande hundar. De tvåbenta gästerna fick njuta av hembakade kakor till kaffet.

Cilla Thures kyrkhund Majken. Foto: Ingegärd Malmberg Bohlin

Inte alla närvarande kände till att Aneby pastorat har en egen kyrkhund. Ungdomsledaren Cilla Thure har en deltidstjänst med sin dvärgschnauzer Majken. Den främsta avsikten är att stötta skolelever, som behöver särskilt stöd i undervisningen. Cilla Thure har gått olika kurser, för att lära sig hur man kan kommunicera med sin hund. Det har visat sig att flera eleverna har haft god nytta av att vara tillsammans med hunden Majken.

”Flera har behov av närhet och tillgivenhet för att övervinna sina spärrar. Det kan en tränad hund erbjuda.”

Deltagarna fick veta att hundens personlighet avgör lämpligheten för att bli en bra tjänstehund för olika ändamål. Ibland är det psykisk ohälsa, som kan vara anledningen till Majkens insatser. Cilla Thure nämnde att vi vuxna har ett stort ansvar för barnets tillfrisknande. Men en tränad hund kan vara ett hjälpmedel i behandlingen. ”Det har visat sig att psykisk ohälsa bland barn ökar.”

Ett antal olika föremål plockades fram ur hennes stora påse:
Utlagda lappar med olika uppgifter, en stor tärning, ett hjul att snurra på för att få fram olika uppgifter, olika känslokort. Det visade sig att Majken också var en duktig dansare. ”Det brukar imponera på barnen.”

Även familjer i sorg kan få hjälp genom närkontakt med Majken, fick vi veta.

Nästa annorlunda gudstjänst blir ett ”Korum” i Lommaryds Prästgård söndagen den 12 mars. Från läktaren har man god översikt över de många mjölkkorna. Medverkar gör gruppen ”I goda poeters sällskap” med sång, poesi och musik. Den efterföljande serveringen består av ostkaka tillverkad på gården.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait