Historisk filmfestival med gratis filmvisning på flera platser i Aneby kommun

Text & foto: Tobias Marbenius.

Nu är det bara en vecka kvar till Anebys filmfestival drar igång. Under måndagen hölls sista mötet med en del av de som är involverade i evenemanget.

Representanter från en del av de föreningar, förbund, samfund och kommun som arrangerar festivalen. Från vänster, Elin Ljungqvist, Marie Hammarin, Birgitta Svensson, Lars-Göran Lindahl, Gunilla Crona, Fredrik Bäckhjem Hellberg, Leif Ringqvist, Bo Hörlenius och Staffan Hellgren.

Det märks på de som samlats att det börjar närma sig premiär, stämningen är på topp, pirret finns, likaså förväntningen över ett lyckat evenemang. – Vad gör vi om inte alla får plats? undrar någon, och syftar då främst på de filmvisningarna som kommer att visas på någon av de mindre lokalerna.

Samtliga filmer som visas kommer att vara gratis för besökarna. I samband med filmvisningarna kommer det dock att finnas fika som serveras för en mindre slant. – Det kommer att kosta 10 kronor per del, informerar Gunilla Crona, kultur- och fritidschef i Aneby kommun.

Filmfestivalen drar igång på lördagen den 28 januari med den klassiska barnfilmen ”Dunderklumpen”, efter den visas samma dag Anders Hansers film om Malte Liewen Stierngranat. Båda dessa filmer visas i Aneby konserthus och i samband med dessa visningarna hålls det även en invigningsceremoni.

Utöver konserthuset så kommer det under veckan att visas film i Asken i Askeryd, Marbäcks hembygdsgård, Frinnaryds hembygdsgård i Sunhultsbrunn, Bälaryds bygdegård, Thelegården i Hullaryd, Sockenstugan i Bredestad, Stjärneborgs museum samt i Svenska kyrkan i Aneby.

Marie Hammarin, Studieförbundet vuxenskolan och Leif Rigqvist, Aneby Konserthusförening.

– Jag hoppas att alla tar möjligheten att komma. Det vore roligt om folk verkligen åker omkring, säger Marie Hammarin, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet vuxenskolan.

Flera av filmerna har lokal anknytning, vissa är klassiska, andra historiska. Några filmer är unika och finns inte att tillgå exempelvis via internet.

Gunilla Crona, kultur- och fritidschef och Elin Ljungqvist som är koordinator på Värnamo filmhistoriska festival.

Elin Ljungqvist finns med på mötet och har erfarenhet från Värnamo filmhistoriska festival där hon arbetar som koordinator. – Vi fick ett bidrag från regionen för festivalen i Värnamo, och en del av de pengarna skulle användas så att hela länet kunde få nytta av dem, så vi bidrar med kostnaden för visningen av spelfilmerna. Man kan säga att filmfestivalen i Aneby är en följd av Värnamo filmhistoriska festival, berättar Elin.

Filmfestivalen är ett samarbete mellan Aneby kommun, Aneby Konserthusförening, Studieförbundet Vuxenskolan, Aneby Kristna Råd, Region Jönköpings län, Värnamo Filmhistoriska Festival och Hembygdsföreningarna i Aneby kommun.

Det var ett engagerat gäng som samlats i Kommunhusets café.

Leif Ringqvist från Aneby konserthusförening informerar om att alla filmer har anlänt. På ordinarie bio-tid, kl 18:30, på söndag kommer Bröderna Mozart att visas. Det är en lekfull operakomedi och fars med regi av prisbelönade Suzanne Osten. – Det är en bra film, säger Ringqvist.

Programblad har eller kommer att delas ut till hushållen i Aneby kommun, bladet finns även att hämtas i kommunhusets reception. Filmerna som kommer att visas finns även med i AnebyNytts evenemangskalender.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait