Bälaryds föreläsningsförening presenterar innehållsrikt program

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Vilken glädje för besökarna att kunna ta del av ett så fullmatat terminsprogram.” När styrelsen för Bälaryds föreläsningsförening samlades för att fastställa sitt terminsprogram förra måndagen, kunde man ana stor tillfredställelse hos medlemmarna.

Styrelsen för Bälaryds föreläsningsförening på möte den 9 januari.

För sextioandra året i rad kunde styrelsen fastställa ett fullmatat och innehållsrikt program.

Som tidigare äger föreläsningarna rum fredag klockan 19 i Bälaryds bygdegård. I anslutning till programmet erbjuds både servering och lotteriköp. Dessutom tillfälle till frågor.

  • En välkänd Anebyprofil inleder vårens föreläsningar den 3 februari. Det är Johan Hjertberg som då berättar om ”Barnhem i Kenya och behandlingshem i Aneby”. Han är kanske mest förknippad med domarinsatser inom hästhoppning och ridhusets verksamhet, men kommer vid detta tillfälle att berätta om verksamhet för människor med behov av stöd i Aneby och i avlägsna Mombasa i Kenya.

Sedan flera år driver Johan Hjertberg ett behandlingshem på Ekotopia, som främst vänder sig till vuxna med behov av särskild vård.

Inte alla känner till att Hjertberg även ägnar sin tid till internationellt hjälparbete. Strax utanför storstaden Mombasa i Kenya ligger behandlingshemmet ”Pink House”, där traumatiserade flickor får stöd i sin problematik.

  • Fredag den 24 februari kommer Mats Thorin med ämnet ”Fågellivet i Aneby kommun”.

Han är nestorn bland fågelkännare i Aneby kommun och kommer att visa bilder från flera fågelsjöar inom Aneby kommun. Bland annat från Hyllingen, Ralången och Ruppen.

Kerstin Gustafsson i styrelsen kunde berätta om ett fynd av Lappuggla i Lommaryd, som dokumenterades av Mats Thorin.  Han har även åkt på fyndjakt inom flera platser i landet.

Börje Gunnevik föreläser om utter den 10 mars. Foto: Privat
  • Att Uttern är Smålands landskapsdjur är välkänt av många.  Många har dock inte sett detta djur i vilt tillstånd. Den 10 mars kommer Börje Gunnevik från Vetlanda, att aktualisera Utterns liv genom bilder, film och berättelse. ”Uttern Smålands landskapsdjur” är kvällens ämne. Gunnevik har besökt många platser med detta ämne och har för kvällen med sig en uppstoppad utter.
  • Terminens avslutande föreläsning fredag den 31 mars bör samla en stor skara besökare. ”Historien om Svenskbyborna i Ukraina och läget i Gammalsvenskby nu.” Troligen kommer förköpsbiljetter att säljas med tanke på begränsat antal platser.

Sofia Hoas från Gotland är ordförande i föreningen ”Svenskbyborna” och har ständig kontakt med läget i dagens Svenskbybo. Med sig till föreläsningen har hon ett antal personer med rötter i denna unika svenska by.  I Ukraina intill floden Dnjepr finns fortfarande ett antal svenskättlingar med dramatisk historia. En grupp med svenska rötter förvisades under 1700-talet från Dagö utanför Estland till den aktuella platsen. Från andra sidan floden utsätts byborna ständigt för ett missilregn från Ryska soldater. I sitt jultal nämnde Carls XVI Gustav om minnesrikt besök i denna unika by.

Redan nu arbetar styrelsen med programmet för höstterminen 2023.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait