Tobias Enell från Gransnäs stiftungdomsgård berättade om kyrkan i utlandet

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

För de festa av 25-talet besökare i Bälaryds Bygdegård var Tobias Enell en ny bekantskap. När han föreläste fredagen den 14 oktober, var uppmärksamheten total.

Kvällens programvärd Madelene Magnfält hälsade medverkande och församlade välkomna. Efter en välkomstapplåd var det dags för Tobias Enell att berätta om sitt liv och sin uppgift.

Tobias Enell föreläser i Bälaryds bygdegård.

– Jag är uppväxt i Tranås och hade som ung svårt att byta miljö. Det gällde särskilt byte av skolor.

Han blev tidigt intresserad av kyrkans ungdomsarbete och läste så småningom till församlingspedagog inom Svenska Kyrkan.

2017 började Tobias sin tjänst inom Svenska Kyrkan i Bryssel och kom att vistas i en stad med 8.000 svenskar. Antalet tolkar i Bryssel uppgår till 1.500 personer. Allt som sägs och skrivs skall vara tillgängligt på alla EU-språk.

Som församlingspedagog i en utlandskyrka fick Tobias arbeta med en mängd olika saker.

– Belgien är stort som Småland men med lika många invånare som Sverige.

”Jag märkte snart att kyrkans främsta uppgift är att skapa hemkänsla och att min främsta uppgift skulle handla om kontaktarbete.”

Svenska Kyrkan i utlandet (SKUT) är verksam i ett stort antal länder och har sitt kansli i Uppsala. Själva arbetet leds av biskopen i Visby stift, som samtidigt är landets minsta och största stift.

Tobias Enells övriga arbetsuppgifter handlade om att starta och leda konfirmandgrupper samt att ägna mycket tid till det diakonala arbetet. SKUT måste vara bra på att anpassa sig till det lokala samhället.

– En större händelse under arbetsåret i Bryssel var Julmarknaden, som samlade 3.000 personer och inbringade över en miljon kronor till verksamheten.

En stor bonus för församlingspedagogen var att han mötte sin blivande fru i Bryssel. De gifte sig strax efter hemkomsten från Bryssel.

Sedan ett år är Tobias Enell en engagerad föreståndare för Stiftsungdomsgården på Gransnäs. ”Även under hösten kan det vara fullsatt på gården.”

Tobias Enell i samtal med några besökare.

Under serveringspausen var det många som ställde frågor i anslutning till föreläsningen.

Terminens avslutande föreläsning infaller fredag den 11 november. Då kommer överläkaren David Grönte att berätta om olika metoder för att bota depression.

Madeleine Magnfält avtackar föreläsaren.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait