Kyrklunch i Lommaryd med medmänsklighet i fokus

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Sällan har väl medmänskligheten varit mer central vid någon tidigare kyrklunch. I Lommaryds församlingshem hade det dukats upp till kyrklunch i onsdags, då med den traditionella ”prästasoppen” på matsedeln.

Lommaryds kyrka. Foto: Tobias Marbenius

När Anita Walfridsson hälsade besökare och medverkande välkomna, vände hon sig särskilt till Gunnar Dahlqvist, verksamhetsledare vid ”Hela Människan i Jönköping”.

”Ni gör en fantastisk insats för behövande människor, vi skall lyssna med uppmärksamhet till vad du har att berätta.”

Gunnar Dahlqvist är bosatt i Haurida, Aneby kommun, ”Jag är född i Huskvarna och har innan min nuvarande tjänst, jobbat inom kriminalvården i tolv år. Därefter har jag arbetat med missbrukarvård.”

Gunnar Dahlqvist berättade om medmänskliga insatser.

Inom ”Hela människan” i Jönköping med omnejd arbetar man med följande insatser:

  • Vi möter människor, som har behov av särskild omvårdnad: missbrukare, bostadslösa och personer med ekonomiska bekymmer. Dem kan vi erbjuda mat, gemenskap och ibland bostad över natten. ”Vi har märkt att dessa marginaliserade människor blir allt yngre och det gör oss bekymrade.
Gunnar Dahlqvist tillsammans med Karin Larsson och varor från butiken i Jönköping.
  • Sedan 2017 har vi en butik för ”matsvinn”. Maten och varorna får Hela Människan av flera olika butiker. Många kommer till butiken efter att ha fått ett särskilt medlemskort utskrivet.

    Gunnar Dahlqvist hade med sig en kasse med varor och erbjöd undertecknad att prova ett paket kaffe och sedan berätta hur det smakade. Det smakade extra gott med tanke på den humanistiska bakgrunden.
    Det var rörande att höra att IKEA-anställda ungdomar arbetar i butiken och får full ersättning av sin arbetsgivare IKEA. Inom ”Hela människan” finns 16 anställda och cirka 100 volontärer.
  • En helt ny satsning, omskriven i media, är starten av en egen vårdcentral. ”Var fjortonde dag kommer sjuksköterska och läkare från Rosenlunds vårdcentral. De som kommer till oss har ofta problem med hälsan och har svårt att ta sig fram till en vårdcentral. Vi kan också erbjuda oss att betala deras medicin.”

I sin andakt betonade prästen Karin Sanell att vem som helst kan hamna i problem. Hon läste bönen ”Se Människan” och ledde besökarna i psalmen ”Härlig är jorden.”

Utanför församlingshemmet väntade ” Radio Jönköping” på att få intervjua Gunnar Dahlqvist.

Radio Jönköping intervjuade Dahlqvist om satsningen på en vårdcentral för utsatta människor.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait