Malin Kyllesjö prisades på företagsmässans första dag i Aneby!

Text & foto: Tobias Marbenius

Anebys företagsmässa har under fredagen klarat av sin första dag av två. Nu återstår lördagens mässadag som öppnar upp klockan 10:00 och stänger igen klockan 14:00. I år är det ett 60-tal företag som är på mässan – som äger rum på Lövsta industriområde i Aneby.

Patrik Engberg från Colorama hade stundom fullt upp i sin monter.

Första dagen blev välbesökt av både yngre och äldre. Utställande företag visade upp sig både inne i en stor hall samt utomhus. AnebyNytt fanns på plats och tackar alla som besökte vår monter, extra roligt är att så många är med och tävlar i vår tävling – där priset är Anebys kanske mest coolaste tisha. För att gardera sig att inte bli utan, går det i montern även att inhandla en, givetvis till mässpris – perfekt som julklapp!

Ett mer fördjupat reportage om mässan kan du läsa här på AnebyNytt så småningom.

AnebyNytt finns på plats på mässan. Välkomna till vår monter där det bland annat går att vinna Anebys kanske mest coolaste tischa,

Från scenen hölls under dagen flera olika seminarium och klockan 16 var det dags att presentera och gratulera Årets Nytänkare i Aneby 2022. Priset med en prissumma på 15000kr gick till Malin Kyllesjö, som är först i världen på att ha fått fram en skogsbrandhund. Malin har sin hemvist i Nystorp, som geografiskt är beläget mellan Lommaryd och Vireda.

Malin Kyllesjö plockade hem priset för årets Nytänkare i Aneby 2022. Här på bild med den 9-åriga skogsbrandhunden Ripa, av rasen Vorsteh.

Förutom att Malin själv har sin skogsbrandshund Ripa att arbeta med så utbildar hon i sitt företag andra ekipage, dvs förare och hund, på att hitta glödbränder.

Efterfrågan på Malins kurser har varit stor, personer från flera andra delar av världen har hört av sig.

– Vårt arbete börjar först när räddningstjänsten har släckt skogsbranden och markägaren har fått ta över ansvaret själva. Vid en skogsbrand kan det efter att det slutat att brinna och ryka, fortfarande finnas glödbränder kvar som är svåra för oss människor att hitta, men hunden Ripa kan nosa rätt på dom, berättar Malin.

Årets Nytänkare i Aneby 2022 delas ut av Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län tillsammans med Science Park och Aneby kommun.

Motiveringen lyder:

”Nu och i framtiden är vi beroende av vår jord och dess existens. I den enda skogsbrandshundsutbildningen i världen, tar Malin från Aneby hjälp av djuren för att rädda naturen. Hundarna används för att söka upp glödhärdar nere i marken, vilket är snabbare, effektivare och mindre kostsamt för att stoppa en skogsbrand. Med förfrågningar från flera delar av vår jord ser vi ett globalt behov av att använda skogsbrandhundar som resurs.”

Lördagen bjuder bland annat på show, modevisning och TV-kocken Johanna Westman

På lördagen öppnas dörrarna upp klockan 10:00 och redan vid 10:20 drar det, under ledning av Mia Jönsson, igång en show där flera av företagen på ett eller annat sätt lyfts fram.
– LjudJohan står för scen och ljus och med sig har han Ville Berlin på ljus, berättar Mia Jönsson.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait