Pingstkyrkan i Vireda förvandlades till en konsertlokal

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Även landsbygden i Aneby kommun kan få del av kultur av bästa märke. Pingstkyrkan i Vireda visade sig fungera utmärkt som konsertlokal, när Aneby Symphonic Band (ASB) kom på besök på söndagskvällen.

För många i orkestern var det första besöket i den om- och tillbyggda Pingstkyrkan. ”Vilken fantastisk lokal för musikprogram” var en kommentar som hördes.

Karoline Ellbranth Pettersson kunde hälsa ett stort antal besökare välkomna till en festkväll. ”Vi får lyssna till härlig musik i kväll. Njut så mycket ni orkar.”

Karoline Ellbranth Pettersson välkomnade och avtackade,
Det var nästan fullsatt i den rymliga kyrkan.

Dirigenten Daniel Hedström hade flera olika instrument till sitt förfogande: Trumpet, saxofon, trombon, eufonium, valthorn, flöjt, klarinett (sju stycken), slagverk och kontrabas.

– Med välklingande kraft inleddes konserten med ”Huntingdon celebration”

Därefter följde en tradjazzlåt skriven av en orkestermedlem. ASB fick möjlighet att svänga loss ordentligt i detta fyrverkeri. I låten ”Before the Wind” blev det utrymme för stämningsfulla toner.

Aneby Symphonic Band trivdes i Vireda Pingstkyrka.

När det var dags för Bobby Ericssons ”Utskärgård” kunde man tack vare de många klarinetterna höra vågornas rytmiska musik. Direkt efter detta mästerverk var det aktuellt att flytta musiken till den västra sidan av landet. ”Sol över Hälsö” är skriven av Jerker Johansson, som tydligen har goda minnen av livet i Göteborgs norra skärgård. Hälsö ligger i Öckerö kommun.

Pingstkyrkans pastor Leif Persson anknöt i sin betraktelse till uppmaningen i en psaltarpsalm. ”Spela och sjung till Herrens ära.” Han påminde om att lyhördhet, anpassning och övning är avgörande för att en orkester skall låta fulltonigt.

I andra avdelningen fick besökarna njuta av musik från danske tonsättaren Carl Nielsen.

Ett knippe välkända melodier förknippade med Ray Charles, hade sammanställts till ett enda stycke. Bland dessa stycken fanns ”I can´t stop loving you” och ”Georgia on my mind.”

Kvällens sista stycke blev en argentinsk tango skriven av Astor Piazzolla. Lugna partier övergick i mer svängiga tonkaskader.

Aneby Symphonic Band fick mottaga rejäla applåder.

När applåden krävde ett extranummer blev det en repris på låten ”Sol över Hälsö.” ”Vi kommer gärna igen” sa dirigenten Daniel Hedström, när han tackade för publikens uppmuntran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait