Läsarmöte i Björkenäs unika missionshus

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Det är alltid något mycket speciellt att komma till det 160-åriga bönhuset i Björkenäs. Läget är enastående med utsikt över sjön Ören och kringliggande landskap. Inne i bönhuset är inredningen i stort den samma som sedan det byggdes.

I helgen, fredag och lördag, öppnade bönhuset dörrarna för läsarmöten. I fredags stod Roland Forsberg och välkomnade besökarna och delade ut sångböcker.

När det var dags att börja var nästan alla bänkar upptagna. Besökarna kom från Aneby, Gränna och Tranås. Kanske även från mer avlägsna platser.

Kvällens sångarpar Hans Olofson och Jörgen Birgersson.

Efter ett välkommen till medverkande och besökare framfört av Birgit Ekstedt Carlsson lästes en bibeltext från Bibelns sångbok Psaltaren. ”Gud håller sina löften, kärleksfull i allt han gör”.  Sångarparet Jörgen Birgersson och Hans Olofsson sjöng sedan duettsånger till Lilian Olofssons pianospel. Deras inledande sånger handlade om vardagsproblem och gudomlig närvaro.

Göran Berggren talade om kärlekens kraft och möjlighet.

Kvällens förkunnare var Göran Berggren från Gränna. Hans predikan utgick från Bibelns mest kända vers ”Ty så älskade Gud världen..” (Johannes 3:16).

Genom tre olika exempel fasställde Berggren att ”Guds kärlek aldrig släpper oss ur sikte.”

  • Hans barnbarn ställde frågan på badstranden insvept i en filt: ”Morfar, varför tycker du om mig?”
  • Sebastian Stakset, gängkriminell rappare, talade i P1:s sommarprogram: ”Kärleken lagar vilket trasigt hjärta som helst”.  Han arbetar nu ivrigt för att nå fram med förlåtelsens ord till sina förra kompisar.
  • En kvinnlig journalist berättade på årets kyrkokonferens i Vårgårda om ett helt oväntat möte med Jesusgestalten. ”Jag visste direkt att det var Jesus, som såg på mig med kärlek”.

Duettparet Birgersson / Olofsson sjöng mot avslutningen två välkända sånger, där besökarna sjöng med i refrängen: ”Underbar frid” och ”Han giver och giver och giver igen.”

En gåva samlades in till Ukrainas lidande folk.

Bönhuskaffe i kyrkbänken för Birgit Folkesson och Gudrun Nilsson.

Bland alla som fick njuta av bönhuskaffe och hembakat bröd fanns Birgit Folkesson och Gudrun Nilsson.  Detta kyrkkaffe intogs i kyrkbänken, precis som man gjorde förr i tiden.

Utanför det gamla bönhuset möttes besökarna av ett rosa skimmer över Ören. Ett andaktsfullt skimmer som förstärkte läsarmötets budskap.

Några av besökarna i det unika bönhuset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait