Brusande folkliv och varierande program i Hullaryd under helgen

Text & foto: Kjell Olof Bohlin. Foto: Tobias Marbenius

Inte ens ett ihållande duggregn kunde skrämma bort besökarna när det var dags för ”En helg i Hullaryd”. Efter två års pandemiuppehåll var det nu dags för den gamla handelsplatsen att få nytt och pulserande liv.

Redan vid ingången till händelserna i Tingshuset och Gamla Affär´n hade några knallar ställt upp sina stånd. Vid en av dessa fanns Elvy Johansson, som enligt egen uppgift bor i skogarna utanför Hullaryd, med mängder av hembakade produkter. Hennes ostkakor brukar ha en strykande åtgång, därför handlade undertecknad redan nu ”ställ undan min påse, så kommer jag och hämtar den senare”.

I det gamla magasinet hade Karin Seiborg en fotoutställning. Foto: Kjell Olof Bohlin.

I väntan på start för en konsert i gamla busskuren utanför Affär´n, blir det tid att gå upp till andra våningen i det gamla magasinet för att ta del av en fotoutställning med naturbilder av affärsägaren Karin Seiborg. Bland hennes spännande bilder kunde man se uppradade kor i ett dimmigt landskap och en bild på soluppgång sedd från förarhytten i ett lok.

Den gamla busskuren intill affär´n. Foto: Tobias Marbenius

Vid tillfälligt uppklarnande väder startar den första av tre annonserade konserter. I den gamla busskuren är tre sånglada kvinnor placerade bakom mikrofonerna. Gruppen har valt namnet ”Makanna” sammansatt av förnamnen Maria, Karin och Anna. Deras repertoar består av folkvisor, psalmer och poplåtar. För arrangemangen till de flesta inslagen svarar Karin Seiborg.

Gruppen ”Makanna” bjöd besökarna på sång och musik. Foto: Kjell Olof Bohlin.

Musikstunden startar med folkvisan från Dalarna ”Om sommaren sköna”, som framförs klangfullt och tonsäkert. Därefter kommer en välkänd popvisa till tröst och eftertanke. ”Bridge over trouble water” skriven av Simon and Garfunkel 1970.

En svängig variant av ”En vänlig grönskas rika dräkt” följs av en kanonvariant av ”Tula hem och tula vall” och till sist ”Walking on sunshine” förknippad med ”Katrina and the Waves”.

Denna konsert i mindre format skulle sedan återkomma vid ytterligare två tillfällen.

Inne i Affär´n fanns diverse godsaker att njuta av till kaffet.

Tingshuset bjöd på ett omfattande program. Foto: Tobias Marbenius.

I det restaurerade 200-åriga Tingshuset pågick flera visningar med Henrik Olsson som vägledare. Henrik är tillsammans med Oscar Målevik ägare av tingshuset. Kön till visningen var lång under flera timmar. I tingshusträdgården var det en förtätad uppsluppenhet.

I köket i det gamla tingshuset där Oscar Målevik. och hans besättning höll till rådde det full aktivitet. Foto: Tobias Marbenius.

Oscar Måleviks bakelser langades ut genom ett fönster och kommenterades av köparna, ”Kan något smaka bättre än detta?” Flera varianter av bakelser fanns att välja på tillsammans med bullar och våfflor toppade på olika vis.

Ann-Katrin Pihl och Maggie Målevik serverade tingshus-gästerna. Foto: Tobias Marbenius.
En bakelsen av Brownie med blåbärsfluff, äppelkräm & vinbär. Foto: Tobias Marbenius.
Konditorn Oscar Målevik är tillsammans med Anna Cardelius ägare av Stockholmsbaserade ”Haga Tårtcompani & Bageri”. Foto: Kjell Olof Bohlin.
En bakelse av hallonmousse, hasselsnötsbotten, maräng & hallonkräm. Foto: Tobias Marbenius.

På tingshusgården fanns flera möjligheter till loppisköp. Kanske kan ordet ”kvalitétsloppis” vara relevant.  Det fanns även möjlighet att till kvällen deltaga i Musikquiz och intaga en bit mat i form av pizza. Senare på kvällen bjöds det in till ”Lördans” på gatan utanför Tingshuset.

Loppis utanför häktesbyggnaden. Foto: Kjell Olof Bohlin.

I den gamla brandstationen ordnade Hullaryds samhällsförening med loppis och utanför fanns servering och lotteri.

Magasinet och gamla brandstationen.
Åke Jansson och Ninna Ström från Hullaryds samhällsförening var nöjda när de summerade lördagens korvförsäljning, cirka 300 korvar hade serverats. Foto: Tobias Marbenius.

Anne´s trädgårdscafé hade många besökare denna lördag. Crepés, pajer och fikabröd försvann i rask takt. Utanför byggnaden fanns ett särskilt tält där det pågick en annorlunda aktivitet. Sofia Zetterstrand visade vad äldre målningstekniker handlar om. Hon visade prov på marmorering och ådringsmålning. Den som ville fick själv pröva på dessa tekniker.

Sofia Zetterstrand visade upp äldre målningstekniker. Foto: Kjell Olof Bohlin.

Utanför själva festivalområdet hade handelsträdgården ”Floroteket” dukat upp sin blomsterprakt.

Festligheterna i Hullaryd fortsatte även under söndagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait