Rekordmånga firade midsommar på både Åsens By och i Hullaryd + Skapelsegudstjänst med efterföljande midsommardans i Lommaryd

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Efter två års pandemiuppehåll var det åter dags för Åsens By att välkomna tusentals midsommargäster. Trycket var stort redan på förmiddagen och vid lunchtid fanns knappast en parkeringsplats att tillgå, trots att det stora gärdet intill Haurida kyrka tagits i anspråk.

Idyllen på Åsen är stor vid alla tillfällen, men på midsommarafton är den fullständig. Barnfamiljer och folkdräktsklädda blandades med sommarklädda på väg mot midsommarstången.

På logen serverades speciella jordgubbsbakelser och Åsens egen ostkaka. Kön till läckerheterna var onödigt lång, kan den tycka som stod sist.

Läckra bakverk serverades på logen.

Under hejarop gick resningen av stången utan problem och när den väl fanns på plats var det dags för formering i flera ringar.

Stången restes med bravur.

Innan själva dansen startade hade Irene Oskarsson välkomnat och själv bidraget med somriga sånger till dragspel. Bland dessa fanns ”Jag tror på sommaren” förknippad med Mats Olin och ”Det stod en blomma därhemmavid”, som numer kan betraktas som en läsarsång. När sångavdelningen var avklarad var det dags för Irene Oskarsson att gå in i rollen som lekledare. ”Små grodorna” och ”Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg” fick rörelserna att likna en jättelik teaterscen. Ängen räckte knappast till för den dansanta delen av besökarna.

Irene Oskarsson sjöng solosånger och fungerade senare som lekledare.

Det fanns möjligheter även för andra aktiviteter. Fiskdamm, chokladhjul och bollkastning var några av dessa.

Många av besökarna kom från Jönköpingsområdet. Bland dessa fanns Jens Junelind. Han kunde berätta att han som barn ofta besökte Åsens by, långt innan den fick en kulturstämpel. ”Min gammelmorfar var klockare och bodde på gården. Jag gick ofta in till Tekla för att äta något gott”.

Jens Junelind från Jönköping berättade om flera besök på Åsen i sin barndom.

Jens Junelind är känd som en skicklig konstnär och hämtar ofta sina motiv från Viredabanans historia.

Tre generationer Svensson valde att sitta i skuggan.

För många av besökarna är själva folkdansuppvisningen en höjdpunkt i firandet. Årets folkdanslag var Tranåsbygdens hembygdsgille. Bland de dräkter som kunde urskiljas fanns ”Norra Vedbodräkten” och ”Skedevidräkten”.  Man kan tänka sig att det var svettigt att dansa för de uppklädda dansarna, när temperaturen närmade sig 30 grader.

Medlemmar ur Tranåsbygdens folkdansgille.

Inom kommunen kunde man även delta i midsommarfirande i Hullaryd, Bälaryd, Frinnaryd, Aneby, Askeryd och Sunhult.

Midsommarfirande i Hullaryd

Text & foto: Tobias Marbenius

Även i Hullaryd samlades rekordmycket folk på midsommarfirandet som anordnades vid Thelgården av Hullaryds samhällsförening. Utöver den obligatoriska dansen runt midsommarstången fanns det flera olika aktiviteter att göra.

På grund av den högra temperaturen sökte sig folk till skuggan.

– Det var inte två ringar, men det var i allafall en större ring än vanligt, konstaterade Anna Liljerud, marknadsgeneral i föreningen och är glad över att det har kommit så mycket folk.

Hullarydsbon Gösta Carlström krängde lotter till vinstsugna besökare. ”Tre för en tia och högvinsterna är kvar”.

När firandet drog igång hängde Bosse Göransson på sig dragspelet och framförde bland annat lite Taube innan det blev folksamling runt stången och traditionella midsommarmelodier som ”Små grodorna” tog vid.

Hullarydsborna Susanne Yngvesson och Wiola Sjöqvist serverade hembakat fika.
Hullaryds variant av midsommarstång.
Bollkastning var en av aktiviteterna.
Fiskdammen var populärt bland de yngre.

Skapelsegudstjänst i Lommaryds kyrka

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

På midsommardagen var det en särskild ”Skapelsegudstjänst” i Lommaryds kyrka. Prästen Karin Sanells predikan var en skön förening av naturvetenskap och teologi. Djuren fanns i centrum och på en matta fick barnen leka med bilar och tåg. Somriga solosånger sjöngs av Åsa Lowejko med bravur.

Medverkande barn och präst i Lommaryd.
Prästen Karin Sanell har själv broderat sin stola.

Efter själva gudstjänsten bjöds det på jordgubbstårta i parken och den som önskade kunde dansa kring den uppsatta midsommarstången.

Dans runt midsommarstången i Lommaryd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait