Stalpets Café firar 90-år och bjuder på en sommar med artistuppträdande, gofika och tak över huvudet

Text & foto: Tobias Marbenius

Sedan mitten av maj har Marina Janehed, som driver Stalpets Café i Aneby, haft öppet dagligen kl 11-20. Programmet och menyn för sommaren är spikad, och det utlovas nyheter på båda delar.

Stalpets Café och Stalpets vattenfall.

Marina Janehed går nu in på sin 17e säsong med att driva anrika Stalpets Café. Caféet ligger vackert beläget intill södra Sveriges högsta vattenfall och bjuder på allt från räkmackor till Hilmas Havrekaka – efter ett recept av Hilma som startade upp caféet 1932 – så den med matematisk talang kan enkelt räkna ut att caféet firar 90-år i år!

Marina Janehed driver Stalpets café, nu är hon inne på sin 19e säsong.

När jag ställer frågan om det blir några nyheter på menyn i år, svarar Mariana att hon i år även serverar en matigare sallad.
– Salladen serveras med varierat innehåll, kyckling, räkor, lax med mera. Bland bakverken är det ungefär detsamma som tidigare år. Alla har sin favorit – så byter jag ut någon är det alltid någon som ogillar det, så jag kör på mina klassiker som jag vet är uppskattade, säger Marina.

Varje dag serveras det utöver bakverken även kaffe, glass, våfflor och mackor med olika pålägg. När jag besökte Marina i mitten av veckan serverades det som ”Dagens special” lokalproducerad ostkaka från Prästgårdens mejeri i Lommaryd.

– Ibland blir det lite extra utöver det vanliga utbudet, berättar Marina.

Till sin hjälp har Marina vid sin sida ett gäng ungdomar. Flera har arbetat i caféet tidigare men några är nya.

När det säsongsöppna caféet stängde i slutet av augusti förra året kunde Marina konstatera att 2021 blev ett rekordår i antal besökare.
– Jag är otroligt glad för rekordet, men samtidigt är jag lite kluven, besöksantalet berodde ju till stor del på att fler semestrade på hemmaplan, och det var ju på grund av pandemin, förklarar Marina och tillägger att hon är glad för att hon kunde erbjuda besökarna caféets underbara och stora trädgård där folk kunde sitta utomhus och på avstånd.

När jag besöker caféet hålls det på att byggas ett tak över en plats i trädgården.
– Det är inte färdigt ännu, men när programmen drar igång hoppas jag att det är klart. Den första programpunkten är Fallets dag den 19 juni, så det är ju några dagar kvar för snickaren. Taket kommer att skydda både mot regn och sol, så det blir bra när det blir klart, säger Marina och tittar ut över arbetsplatsen.

Nu i veckan har vi bussresor och olika sällskap, så turismen och besökarna har redan kommit igång, berättar Marina som hoppas på att besökarantalet från förra året hänger i sig även i år.

Underhållning

På onsdagar och vissa söndagar kan man inta fikat med underhållning. Gruppen Rallarna innehar sedan tidigare publikrekordet, och med ett uppehåll på ett par år är de nu tillbaka.
– Rallarna står för underhållningen onsdagen den 3 augusti, säger Marina.

Det är ett fullspäckat program Marina visar upp. Programmet finns med i AnebyNytts evenemangskalender, men för att nämna några, så är Ehrling Lundberg först ut på onsdagarnas cafékvällar den 22 juni. Ehrling har gjort succé med sin tolkning av legenden Elvis Presley. Gung med Lindbergarna blir det den 29 juni och onsdagen den 17 augusti bjuds det på rock´n´roll när bandet Rough Stuff äntrar scenen.

– Stalpetpremiär blir det för Anebyungdomarna Hedda, Isabella & Leo den 10e augusti. Hedda fick Anebys kulturpris i år, så det känns extra kul att hon och hennes medmusikanter kommer till oss, säger Marina.

Hantverksbod

Intill caféet ligger även en hantverksbod där man finner hantverk till försäljning.
– Främst är det hantverkare från Aneby-området, men även några utifrån. Varje månad finns även gästutställare, säger Marina och berättar vidare att de har laddat upp med massor av fina hantverk.
Hantverksboden har öppet tisdag till söndag kl 12-18.

Första programpunkten för säsongen äger rum den 19 juni och då är det Fallets dag.
– Då blir det underhållning av Nässjö Jakthorn, berättar Marina och hälsar alla hjärtligt välkomna till Stalpets Café.

Om Stalpets café läser du mer här…

De välskötta rabatterna är en fröjd för ögat. Birgitta Wall ser till att allt som kan blomstrar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait