”Kan ni hämta en grabb som kommer med tåget till Tranås 11.45?” En berättelse om flyktingen Reza som togs emot i Aneby kommun.

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

”Kan ni hämta en grabb som kommer med tåget till Tranås 11.45?”
Det var socialen i Aneby, som ringde den 29 september 2015. Vi hade lovat ställa upp med boende under den stora flyktingströmmen, om det fanns behov.

Efter överläggning med hustru Ingegärd, blev svaret ett direkt ” ja ,vi ställer gärna upp.”

Lite nervös och undrande stod jag på perrongen i Tranås vid angiven tid. Ingen flyktinggrabb steg av tåget och nervositeten steg ytterligare. Konduktören på tåget kunde berätta att tåget från Malmö var försenat och ett nytt tåg skulle komma om någon timma.  Med detta tåg fanns 15-årige Reza, med en plastpåse i handen. Vi försökte nå fram till varandra med hjälp av kroppsspråk, eftersom engelskan inte fungerade. Efter besök på matställe och klädaffär bar det iväg till hemmet i Vireda.

Nu finns Reza Yazeri hos oss den första maj 2022, inbjuden för att fira sitt permanenta uppehållstillstånd. Med på festen är även Anna och Magnus Klint från Sventorp, som tog emot Reza sedan han lämnat jourhemmet hos oss. I detta familjehem bodde han sedan under flera år.

Makarna Anna och Magnus Klint från Sventorp deltog i festen. Hos dem hade han sitt familjehem under flera år.
Rezas permanenta uppehållstillstånd firades hos Ingegärd och Kjell Olof i Vireda, hans första svenska hem.

Reza hade lämnat mor och fyra systrar i Iran någon månad innan ankomsten till Sverige. Hans familj hade flytt från Afghanistan till Iran på grund av svår förföljelse av landets hazarer.

Att höra Reza berätta om sin flykt med taxi, vandring över bergen och resa med tåg och buss är en berörande upplevelse. Han hamnade efter några veckor i Tyskland, där han och de övriga flyktingarna blev väl mottagna. Sedan gick tåget till Malmö och ett uppsamlingsläger innan det blev dags för resan till Tranås och Vireda.

Reza har gått i skola på Furulidskolan i Aneby, högstadiet i Huskvarna och Per Braheskolan i Jönköping.

Sedan blev det dags för gymnasieskola med inriktning på Bygg & anläggning.  Under de sista åren gjorde Reza praktik på Lövsta Trähus i Vireda och Invico Modulbyggen utanför Jönköping. Nu har han jobb på Invico, där man främst tillverkar moduler till företag.

Reza är full av energi och jobbar dessutom de festa helgerna som vikarie på ett äldreboende i Norrahammar. Han har egen bostad, har tagit körkort och skaffat bil.

Reza är en mycket ambitiös person, som alltid är inställd på att göra sitt bästa. Han vill  göra rätt för sig, ger aldrig upp, utan försöker till dess han lyckas. Hans omtanke visar sig bland annat i de många blombuketter han uppvaktat oss med.

Under åren i Sverige har Reza upplevt flera problem i sina kontakter med Migrationsverket. Han har blivit uppskriven i ålder och fått utvisningsbeslut vid flera tillfällen. Nu har äntligen dagen kommit då han glädjande kunde ropa i telefonen: ”Nu har jag fått permanent uppehållstillstånd.”

Vi har haft förmånen att ha regelbunden kontakt med Reza alltsedan han lämnat boende i vårt hem.
”Jag kommer alltid att återvända till mitt första svenska hem.”

Den första maj var en lämplig dag att hissa flaggan och duka bordet till fest.

Reza Yazeri firade och firades för att han fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait