Ett myller av liv vid palmsöndagens vårmarknad på Åsens By

Text & foto: Tobias Marbenius

Den dag våren återkom slog kulturreservatet Åsens By upp portarna för årets vårmarknad.

På vårmarknaden fanns ett stort och varierat utbud av varor.

Alla ytor avsedda för möjlig parkering var upptagna. Några av besökarna valde att parkera vid Haurida kyrka för att sedan till fots vandra den leriga vägen till Åsens By. Besökarna var så många att jämförelsen med besöksantalet en normal midsommarafton, var adekvat.

Runt utställarnas montrar utomhus ringlade sig långa köer av köpsugna besökare. Bland andra fanns ”Krösa- Stinas Vilda Skafferi” med försäljning av kött av vildsvin, hjort och älg. Att smaka sig fram till ett bra alternativ ingick i upplevelsen.

120 sorters te fanns i ståndet från Adelöv.

Mer välbekanta var Prästgårdens mejeri och BakElit från Lommaryd. Krydd & tebutiken från Adelöv lockade med 120 olika tesorter och diverse kryddor.

Butiken var välfylld både med varor och besökare.

Inne i butiken fanns ytterligare utställare med stickade varor och keramik på menyn.

Malin Sjölander är konstnär och kunde visa upp ett stort antal bilder i akvarell och akryl. Hennes hemvist och ateljé är en stuga belägen mellan Sund och Solberga.
Vackra plattor tillverkade av dekorativa, flata stenar såldes från en firma som kallade sig ”Från utkanten av obygden.” Påskpynt hängande i björkris lockade många till studium och inköp.

I det gamla ”svinhuset”, nu omgjort till en vacker konferenslokal, samlades ett tiotal utställare. Bland andra fanns där ”Knohults kvalitetsprodukter” som erbjöd många sorters sylt och saft. Utanför detta konferenshus var det växter och påskprydnader, som fångade uppmärksamheten.

Floroteket i Hullaryd verkade ha tagit med sig stora delar av sitt sortiment till vårmarknaden. Stora påskliljor och lådor med penséer reflekterade det starka solljuset.

Utanför den högt belägna prästgården, nu vandrarhem, trängdes besökarna kring utställarnas bord.

Helt fullt med gäster vid borden på logen.

Naturligtvis hade Åsens By förberett sig på en omfattande servering. Många önskade sig den speciella påskbakelsen med en persikohalva ovanför rulltårtan och grädden. Andra unnade sig en rejäl smörgås eller en våffla med mycket sylt och grädde.

Åsens påskbakelse väckte stort intresse.

Serveringen ägde rum på den rymliga logen. Där fick man länge vänta på en plats vid något av de många borden. AnebyNytts reporter har aldrig tidigare sett så många gäster i den rymliga lokalen!

Feststämningen var på topp och ”Åsens vänner” sprang mellan olika uppgifter. ”Nu är det trångt och full fart”, sa Åsenchefen Anneli Persson.

Trångt med besökare kring knallarnas stånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait