Idag bjöds Furulidselever på fredagsfrulle med Mellotema

Text & foto: Tobias Marbenius

Sedan hösten 2019, med avbrott för pandemin, har Svenska kyrkan i Aneby bjudit in Furulidskolans elever till frukost varje fredag. Frukosten har för eleverna blivit ett populär inslag och antalet frukostgäster blir fler och fler.

Vid 07:30 varje fredag står frukostbordet i Aneby kyrka redo. På bordet finner man bland annat ägg, fil, yoghurt, flingor, müsli, juice, bröd, smör, ost, skinka och så den populära Nutellan.

– Nutellan är populärast, berättar Sofie Thuresson, barn och ungdomsledare i Aneby pastorat. Tidigare har vi i kyrkan drivit det här själva, men efter att frukosten drog igång igen efter pandemin har några elever från Furulidskolan varit med och hjälpt till, vilket bidragit till att frukostgästerna ökat. Varje gång bjuds det på något extra, semlor hade vi exempelvis för ett par veckor sedan och nu när vi kör Mellotema bjuder vi på muffins.

Dagens frukostextra var mellopimpade muffins.

Redan när frukostsalen öppnar upp vid 07:30 står de första eleverna redo att ta för sig, sedan serveras frukosten fram till klockan 08:20. Furulidsskolan ligger granne med Aneby kyrka så det går snabbt att ta sig till den första lektionen som startar 08:30.

Olle Palmér och Albin Andersson är mätta och belåtna efter frukosten.

Vid ett bord sitter grabbarna Olle Palmér, Albin Andersson, Robin Hagström och Leo Sundström. De tycker att fredagsfrukosten är bra. – Det är större utbud här än hemma, säger Olle som precis har ätit rent på tallriken. – Det är skönt att slippa plocka fram frukosten själv, och så är det ju gratis också, flikar Robin in och ger ett leende.

Leo Sundström och Robin Hagström, även de mätta och belåtna.

Eleverna som tillsammans med Svenska kyrkan är med och arrangerar frukosten är Hedda Johansson Jönsson, Algot Törngren Hjelmberg, Aluna Tedros och Linus Torebring. Det är tredje fredagen som kvartetten är med och fixar med frukosten. – Längre fram kommer vi att dela upp det och kör två och två och har hand om det varannan gång, berättar Hedda, men så här i början är det bra att vi är alla fyra. Det är tredje veckan som vi har det nu.

Frukostvärdarna Hedda Johansson Jönsson, Algot Törngren Hjelmberg, Aluna Tedros och Linus Torebring.

Idag var det alltså Melodifestivaltema, ur högtalarna avlöser den ena Mellolåten efter den andra. Frukostsalen, liksom värdinnorna är dekorerade med schlagerattiraljer.


När jag frågar varför de gör det här?, svarar Linus: – Hela den här grejen är så bra, det är kul att vara med och det är kul att umgås.

Till dagens fredagsfrukost kom det ett 80-tal elever och samtliga står sig sannerligen bra fram till lunch.

1 Kommentar on “Idag bjöds Furulidselever på fredagsfrulle med Mellotema

  1. Så himla bra, önskar att liknande initiativ kunde poppa upp på andra skolor. Måste vara mycket uppskattat av eleverna. Generös kyrka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait