Berndt Dahnson ställer ut fotografier

Text och Foto: Tobias Marbenius

Anebybon Berndt Dahnson är en mångsysslare. Bland sysslorna finns exempelvis fotografering, politik och fågelskådning. Just nu är Dahnson aktuell med en fotoutställning på Aneby vårdcentral.

”Resan är målet, det har varit lite av min devis genom livet”, så står det inledningsvis på Berndts presentationstext vid utställningen på Aneby vårdcentral. Och resultatet av resandet kan ses i de tavlor som är placerade längs med väggarna i väntrummen. Det genomgående temat bland fotografierna är att motiven är hämtade från naturen, mycket landskap men även närbilder på fåglar.

Berndt visar runt bland tavlorna som han hängt upp på Aneby vårdcentral, här ett foto på två Fisktärnor.

Efter 47 års anställning på HAGS är Dahnson sedan ett par år tillbaka pensionär, men något stilla pensionärsliv har det inte blivit, almanackan verkar vara mer än fulltecknad. Efter att vi pratats vid under onsdagen skulle han till Vetlanda i ett uppdrag åt Höglandets överförmyndarnämnd. Dahnson sitter normalt som vice ordförande i nämnden, men nu under 2021 och 2022 har han fått greppa klubban och hoppa in i rollen som ordförare.

Utöver överförmyndarnämnden är han även engagerad i politiken och då hos Kristdemokraterna i Aneby, han är ledamot i kommunfullmäktige och sitter med i styrelsen för stiftelsen Kulturreservatet Åsens By.

Vattenfallet vid Stalpet i Aneby fångat i ett magiskt morgonljus. Foto: Berndt Dahnson.

De första levnadsåren växte Dahnson upp i Hestra i Östergötland. Vid 5-års ålder flyttade familjen till gården Burhemmet i Lommaryd. Familjen flyttade sedan vidare till Västra Fagerhult när Berndt var i 10-årsåldern. Kompisarna i grannbyn Täringstorp hade ett stort fågelintresse vilket speglade även av sig på Dahnson. Vid 16-års ålder inhandlades en kikare av Sigge på OK. Macken OK med tillhörande butik låg där Restaurang Byn idag ligger. Året efter köpet av kikaren inhandlades en systemkamera, en rysk kamera av märket Zenit. Slantarna som håvats upp från fickan var lönen som Dahnson samlat ihop efter sommarjobb på HAGS i Aneby.

– När jag sedan fick körkort tog jag med mig kikaren och kameran på många resor. Den första foto och fågelresan jag och ett par kompisar gjorde gick till Norge, där är naturen fantastisk, berättar Dahnson.

– Efter den första resan har det blivit många resor i både Sverige och Norge, både med bil och mc, men numera oftast med husbil. Här runt Aneby tar jag ofta cykeln när jag ska ut på fågelrundor, berättar han och konstaterar att det blev en mils cyklande idag, jag försöker att ta mig ut på en cykelrunda varje dag.

När Berndts två döttrar som är födda -88 och -90 växte upp fick de till skillnad mot många andra barn aldrig uppleva någon familjeresa till nöjesparken Liseberg, däremot blev det många husvagnsresor till nationalparker i Sverige och Norge, vandring i fjällen, fiske vid någon norsk fjord och många, många resor till Öland. – När vi var på resa tog vi ofta dagen som den kom, helt plötsligt var den där vägen som gick in till höger målet och så hamnade man åt ett helt annat håll än man tänkte när man satt i husvagnen kvällen innan, förklarar Dahnson.

Vad det gäller valet av kamera, så har han flera olika att välja på, men oftast blir det mobilkameran han använder.
– Den har jag alltid med mig och just vid landskapsfoto presterar den väldigt bra. Vid fågelfotografering får jag använda mig av en kamera med lite mer zoom, berättar han.

Utställningen på Aneby Vårdcentral är den första som Dahnson har.
– Personalen på vårdcentralen hade sett mina bilder på mitt Instagram-konto, och tyckte att bilderna skulle passa bra på väggarna där, så då blev jag tillfrågad, berättar en glad och nöjd Dahnson.

Några av fotografierna på utställningen är tagna i området runt Aneby, något från Lofoten i norra Norge, några från Grövelsjön i Dalarna.

Kliarydsåns inlopp till Anebysjön. Foto: Berndt Dahnson.
Berndt Dahnson har ett stort fågel och fotointresse. Här är intressena kombinerade, en Lavskrika hjälper Bernth att trycka ner avtryckaren. Foto: Göran Gustavsson

Fågelintresset är stort och när ”larmet” om att en ovanlig fågelart har dykt upp någonstans är Dahnson snabbt iväg.
– Nyligen åkte jag och några vänner från Aneby ornitologiska klubb till Vargön i Västergötland där en fågelskådare fått syn på en Rubinnäktergal. Åtta minuter efter att vi anlänt fick vi se den, det är nog det häftigaste jag varit med om inom fågelskådningen. ”Nu kan man lägga sig ner och dö”, brukar en del fågelskådare säga efter att de fått en skymt av den ovanliga arten som normalt lever i inre Asien. Fågeln finns kvar vid Vargön ännu och matas för att den ska kunna överleva, berättar Dahnson.

– En annan häftig upplevelse var för några år sedan vid Ingarp utanför Eksjö där jag fick syn på en Skatgök. Skatgöken är mycket sällsynt i Sverige och finns annars i västra Medelhavet.

Utställningen på Aneby vårdcentral kommer att hänga kvar till våren 2022.

Vill du se mer av Berndt Dahnsons så finns han på Instagram under namnet dahnson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait