Medlemmarna i Aneby Fotoklubb ställer ut sina fotografier

I den före detta Swedbankslokalen på Storgatan 50 i centrala Aneby var det på måndagskvällen full aktivitet med att rama in och pryda väggarna med fotografier. Medlemmarna i Aneby Fotoklubb förberedde sig inför deras fotoutställning som det är vernissage för nu på lördag i samband med Lions julmarknad.

Aneby Fotoklubb i en fikapaus vid förberedelserna inför deras utställning

Aneby fotoklubb har som tradition att vid första advent ha en samutställning med fotografier från klubbens medlemmar. Förra året blev utställningen, på grund av pandemin, i ett skyltfönster, men i år återgår traditionen till att vara en sedvanlig utställning där folk kan gå runt och skåda fotografierna inomhus.

Korinna Nilsson, ordförande i Aneby Fotoklubb, är i full färd med att rama in bilder när AnebyNytt på måndagskvällen gjorde ett besök i den före detta Swedbanklokalen.
– Av våra 20-talet medlemmar så är vi denna gång 12 stycken som ställer ut, vilket jag tror är rekord i antal för oss. Under den sista tiden har vi märkt lite av ett generationsskifte i klubben, några äldre har lämnat och några yngre har kommit, så för en del fotografer här är det deras första utställning. Vi är så glada att vi fått tillgång till den här fina lokalen, säger en nöjd Korinna.

Jörgen Persson i full färd med att hänga upp sina verk.

Vid en vägg står Hullarydsbon Jörgen Persson, bredvid på golvet står hans alster fint inramade i passepartouts lutade mot väggen i väntan på att få sin plats på väggen. Den första av bilderna som fått en plats på väggen känns igen från den affisch som bjuder in till utställningen. Det är en bild tagen på solrosor. Att just solrosorna hamnade på affischen beror på att den fick flest röster i en fototävling inom klubben.

Jörgen har varit medlem i Aneby Fotoklubb sedan den startades upp för uppskattningsvis 15 år sedan, innan dess var han med i Tranås Fotoklubb. Foto har han hållit på med mer eller mindre i 50 år.

När man tittar på fotografierna som Jörgen har med sig, ser man att motiven är hämtade från naturen. Genomgående i Jörgens bilder är lugnet och det magiska ljuset.
– Jag fotograferar sent på kvällarna, nätterna och tidiga morgnar och använder mig av långa slutartider för att få fram ljuset i mina bilder. Jag använder mig även av olika filter som jag monterar på objektivet. Efteråt justerar jag lite i datorn, mest ljus och mörker, berättar Jörgen.

På golvet sitter Anebybördige men numera Tranåsbon Angelica Lindh och håller på att rama in sina bilder. Angelica har fotograferat sedan hon var 13-14 år och har varit med på fotoklubbens utställningar tidigare.
– I år ställer jag för första gången ut bilder från bröllop, berättar Angelica och visar upp ett porträtt på en brud fotograferad utomhus vid en sjö. – Jag tycker om att fotografera naturen, men sedan jag fick min son har det även blivit en hel del porträtt på honom, berättar Angelica.

Fotografen Angelica Lindh ställer ut bilder från bröllop.
Daniel Alvarsson från Nässjö visar upp några av sina tavlor.

Nässjöfotografen Daniel Alvarsson har fått upp fyra av fem tavlor.
– Den femte tavlan som är i ett större format är inte riktigt klar än, berättar Daniel.
Han ser sig själv som en nybörjare inom foto, men av hans bilder att döma har han frångått nybörjarläget på kameran.

– Intresset för foto kom när jag fick min son för 2 år sedan, jag ville föreviga honom, berättar Daniel. Efter att jag skaffat kameran har jag upptäckt att jag gillar att fotografera natur, landskap och vatten med rörelse. Jag tar med mig kameran och gör dagsutflykter, den här bilden är från Lyngemadssjöns naturreservat, berättar Daniel och pekar på en av sina upphängda tavlor. Svårigheten är att vara på rätt plats vid rätt tid när motivet och ljuset är som bäst, vilket tyvärr inte blir så ofta – så när jag är ute blir det kanske desto mer utmaning, skrattar Daniel.

Inga-Lille Persson har makrofotografering som sin specialitet.

Anebybon Inga-Lille Persson har varit med på flera utställningar med Aneby fotoklubb, men även haft egna utställningar. Motiven på hennes skapelser är även de hämtade från naturen.
– Jag fotograferar mycket makrofotografering, blommor och insekter. Jag fick upp ögonen för fotografering lite senare i livet, för sådär en 8-10 år sedan, och har fotograferat mycket sedan dess, berättar Inga-Lill.

Kjell Karlsson med en av sina tavlor.

Inne i hörn i lokalen finner jag Anebybon Kjell Karlsson som håller på att sätta upp sina tavlor och även där ser man att han har valt motiv hämtade från naturen. Kjell berättar att han fotograferat sedan mitten av 70-talet.
– Sedan jag blev pensionär har jag lagt mer tid på att efter själva fotograferingen efterbehandla bilderna i datorn. Den här har jag efterbehandlat i Photoshop så att det blivit som en akvarell, berättar Kjell och håller upp tavlan för att se vart den ska spikas upp. – När det gäller efterarbete får jag mycket tips och tricks från YouTube, avslöjar Kjell.

– Anders Fjordmark har fått äran att på vernissagen inviga utställningen. Anders är en Anebyprofil med ett estetiskt sinne och passar utmärkt till att inviga vår utställning, berättar ordförande Korinna Nilsson och hälsar alla varmt välkomna!

På lördag 27 november kl 12.00 är det alltså vernissage och sedan fortgår utställningen fram till och med den 11 december, för exakta öppettider, se AnebyNytts evenemangskalender.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait