2021-års föreningspristagare i Aneby!

På onsdagskvällen intog representanter från Anebys föreningsliv Furulidsskolans matsal där det under festliga former delades ut priser för Årets prestation, Årets eldsjäl och Årets förening i Aneby 2021.

Kvällen startade upp med en föreläsning av Mats Trondman, professor i kultursociologi på Linnéuniversitetet i Växjö och rikskänd för sin barn- och ungdomsforskning. Föreläsningen som pågick i lite mer än en timma handlade om föreningslivet och hur man som ledare kan inspirera och lyfta fram medlemmarna. På ett seriöst men underhållande sätt beskrev han vikten av tillit, igenkännande och tillhörighet i föreningen, gruppen eller verksamheten.

Mats Trondman var kvällens föreläsare
Beatrice Stensson, fritidssamordnare i Aneby kommun berättade om aktiviteter som kommer att ske på höstlovet.
Idrottskonsulent David Lindberg från RF-SISU Småland fanns på plats och berättade vad de kunde göra för sportföreningarna i Aneby.

Efter föreläsningen och talespersonerna var det dags för kaffe, fralla och kaka innan årets föreningspristagare skulle presenteras. Ola Gustafsson, Näringslivs- och fritidsansvarig i Aneby kommun fick det hedersfulla uppdraget att presentera vinnarna.

Första person att välkomnas upp på scenen var Tommy Gustafsson, Aneby-Eksjö Civilförsvarsförening, som tilldelades priset Årets prestation 2021. Nomineringen lästes upp av Rosie Segersson, skolchef i Aneby kommun, innan han uppvaktades med blommor, tusen kronor och diplom.
– Jag är lite rörd, det var helt oväntat, jag hade inte räknat med det här, berättade Tommy när micken sträcktes fram. Vidare berättar han att alla, över 200 personer, som hjälpte till att handla till de äldre under pandemin skulle ha blommor och en sån här tavla, och tittar ner på sitt nyss mottagna diplom.

En rörd Tommy Gustafsson tog emot priset som Årets prestation.

Motivering Årets prestation 2021 – Tommy Gustafsson, Aneby-Eksjö Civilförsvarsförening

”Aneby Hjälper – när pandemin slog till med full kraft våren 2020 var detta räddningen för många i 70+-gruppen. Vecka efter vecka, i mer än 30 veckor, ansvarade nio föreningar och församlingar för att ta emot inköpslistor, plocka ihop varor och distribuera hem till dörren. Tommy var spindeln i nätet. Han såg till att det fanns bemanning, en samordning som visar på kraften när alla drar åt samma håll. Föreningslivet är en enorm resurs när samhället behöver hjälp. För Tommy var detta inget nytt, han organiserade föreningslivets hjälpinsats även under flyktingkrisen 2015.

Ola Gustafsson var kvällens konferencier.

På tur att ropas fram efter Tommy var Årets eldsjäl och det priset gick till Hans-Göran Wahlström från Anebyortens Ridklubb. Rosie läste upp motiveringen och Hans-Göran fick rungande applåder när han mottog blommor, tusen kronor och diplom.

Rosie Segersson, Irene Oskarsson och Årets eldsjäl Hans-Göran Wahlström.

Motivering Årets eldsjäl/ledare 2021 – Hans-Göran Wahlström – Anebyortens Ridklubb

“Vi löser det!” Det är så skönt när man får det svaret. I Anebyortens Ridklubb är man vana vid det, för när Hasse Wahlström får en fråga så fixar han uppgiften. Under många år har han varit hustomten som alla fått hjälp av. Han svarade för ett “hästarbete” vid byggandet av ridklubbens gäststall för något år sedan, och han är ständigt engagerad, såväl i vardagen som under tävlingshelgerna.

Årets Eldsjäl Hans-Göran Wahlström, Anebyortens Ridklubb, blev fotograferad när han tog emot sitt pris.
Magnus Andersson från Bälaryds IK fanns på plats bland publiken.

Det sista priset som delades ut under kvällen gick till Vireda Pingstförsamling som utsågs till Årets förening 2021.
En glad Mikael Målevik, ordförande i Vireda Pingstförsamling, tog sig upp till scenen för att ta emot diplom och blommor. Irene Oskarsson, ordförande för Barn- och utbildningsutskottet fick uppdraget att läsa motiveringen. Vireda Pingstförsamling fick förutom diplom och blommor även femtusen kronor.

Mikael Målevik, ordförande i Vireda Pingstförsamling som tog hem priset Årets förening i Aneby 2021

– Nu får du chansen att hålla ett litet tacktal här, säger Ola Gustafsson som berättar vidare att han förberett Mikael på att han under kvällen fått till uppgift att berätta om Vireda Pingstförsamling och den stora renovering av kyrkan som nu står klar, jag ville ju försäkra mig om att du skulle komma, sa Ola. – Det var nu polletten ramlade ner, skrattade Mikael Målevik och talar om att det här priset inte var väntat. Han berättar vidare om renoveringen och tillbyggnaden av kyrkan och avslutar med att berätta att det på lördag är öppet hus hos Vireda Pingstförsamling. Det kommer bjudas på musikframträdande, hoppborg och mycket mer.

Motivering – Årets förening 2021 – Vireda Pingstförsamling

Att bygga för framtiden är att skapa resurser och möjligheter för att utvecklas och växa. Under flera års tid har Vireda Pingstförsamling arbetat ihärdigt med att bygga om och bygga till sin kyrka. Medlemmar har lagt många timmar – och stora pengar – på att genomföra detta. Nu står det färdigt! “Fillan” i Vireda var länge varit en självklar mötesplats för bygdens unga och nu blir möjligheterna större även för alla andra grupper.

Furulidskolans matsal fylldes av representanter från föreningarna i Aneby.
I samlingen av föreningsfolk fanns bland annat Håkan Lindström från den nystartade föreningen Lommaryds kultursällskap.

Ola Gustafsson avslutade festkvällen med att berätta att alla som samlats gör och har gjort ett fantastiskt jobb och alla har egentligen gjort sig förtjänta av att få ett pris, men att de bara kan ge pris till några varje år. – Nästa år är det några andra som vinner, förklarar Ola.

2021 års pristagarna samlade inför fotografering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait