Maria Fandéns tiger har tappat sina ränder!

Foto & Text: Tobias Marbenius

Konstnären, författaren och Anebybon Maria Fandén lanserar nu sin första bok ”Tigern som tappade sina ränder”. Boken är riktad till barn och Maria har själv skapat både bilder och text.

Till Skallycke, som är beläget på landsbygden norr om Aneby, begav jag mig för att träffa konstnären och författaren Maria Fandén. När jag via grusvägen kommit fram möttes jag av ett vackert vitt hus omgivet av en stor gräsmatta, vacker natur, vatten, ladugård, hästar och röda stugor – en riktig idyll.

Jag knackar på den röda porten och Maria kommer och öppnar.
– Välkommen in, säger Maria med ett leende och charmig norrländsk dialekt. Jag och min åttaåriga dotter Bonnie som följt med, tackade och gick in. – Vill ni ha hemgjord saft? Vi ångrade inte att vi tackade ja, saften med touch av fläder var fantastiskt god.

Maria är aktuell med sin nya barnbok ”Tigern som tappade sina ränder”, men innan vi börjar att prata om den vill jag veta lite mer om författaren till boken.

– Jag är född och uppvuxen i Sundsvall. Efter att ha pluggat två år konst och ett år industridesign flyttade jag som 24-åring till Falköping och fortsatte där med tre års studier inom hantverket guldsmide, berättar Maria.

Maria berättar att hennes morfar kommer från Småland och att hennes mamma Åsa, som har arbetat flera år för Attends, bosatte sig i ett hus på Storgatan i Aneby.
En dag när Maria kom till Aneby för att hälsa på hade mamman anlitat ett par hantverkare, en av de två var Stefan Murare. Tycke uppstod och sedan cirka fyra år tillbaka är Stefan och Maria ett par. Huset som de två nu sedan tre år tillbaka bor i har fått en rejäl renovering de senaste åren och Maria har fått sin hörna i huset där hon har sin ateljé, sin skaparplats.

– Stefan skulle vara snäll och plockade en gång fint och prydligt i ordning på alla papper och saker i min ateljé, han hade lagt allt fint i högar med raka linjer, men jag behöver ju min oordning för att skapa, inga raka linjer här inte, skrattar Maria och förklarar att Stefan nu har lärt sig det.

– Barnboken ”Tigern som tappade sina ränder” har jag skrivit själv, eller rättare sagt så har jag skapat den. Texten är mest till för att knyta ihop bilderna, jag har arbetat mycket med känslor i bilderna, säger Maria.

När man bläddrar i boken får man en känsla av serietidning, bilderna avlöser varandra i rask takt och texten är skriven i pratbubblor.

Illustrationerna till boken har Maria från början målat sidovis på akvarellpapper i A3 format.
– Jag har använt mig av akvarell, tusch och en del konstnärsknep. Pratbubblorna och texten har jag efter att bilderna scannats in skapat i datorn.
Det var först när jag gick i 8an och 9an som jag började intressera mig av att teckna, jag ville lära mig att teckna drakar och så gillade jag mangastilen, berättar Maria som nyligen firat sin 30-årsdag.

Boken riktar sig till barn i åldern 6-9 år.
– Den första upplagan jag gjorde av boken provlästes för en grupp med 6-8 åringar. Tanken var att läsningen skulle delas upp till olika tillfällen, men det slutade med att boken sträcklästes, säger Maria. De tyckte att boken var spännande, och vissa tyckte nog att den var lite otäck.

Historien utspelar sig i skogen och frontfiguren i boken är en tiger som tappat sina ränder. Ingen av de andra djuren i skogen känner längre igen tiger och tar honom för att vara någon typ av katt – vilket i sin tur leder till en identitetskris hos tigern. Bland djur och talande träd får läsaren genom färgstarka och talande bilder följa med tigern i jakt på att hitta sina borttappade ränder.

När Maria bläddrar igenom boken och berättar lite snabbt om vad som utspelar sig där i, lyssnar och tittar nyfiket min dotter Bonnie på. Det märks att Maria lyckats med att fånga de yngres uppmärksamhet. – Vi läser boken i bilen när vi åker hem! – utbrister Bonnie som såg till att få med sig ett eget signerat exemplar hem.

Maria har inget förlag bakom sig utan är själv utgivare av boken.
– Till min hjälp har min granne Margareta Fjordmark korrekturläst och justerat texten där det behövts. Elite Copy i Nässjö har scannat in målningarna och Bergfoths Grafiska har tryckt och sett till att boken blivit klar. Den andra upplagan på femtio exemplar har precis anlänt från tryckeriet och ligger och väntar på att hitta nya hem.

– Den 28-29 augusti samt den 4-5 september är jag med på Aneby Konstförenings utställning i Aneby Konsthall i Kulturskolan, då finns boken till försäljning. Jag visar även upp originalmålningarna. Utställningen hålls i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan.

När Maria inte målar eller författar böcker arbetar hon inom skola och fritids.

Blir det någon mer bok framöver?

– Det gör det. Troligtvis blir det en del två till boken jag precis har släppt men dessförinnan blir det en spöksaga som bygger på en historia som min mormor varit med om, berättar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait