Festligt när årets företagare i Aneby tog emot priser

Text & foto: Tobias Marbenius

Det var under festliga former som priser för Årets Företagare, Årets Unga Företagare och Årets Nytänkare i Aneby delades ut under onsdagskvällen.

Festligheterna ägde rum på Restaurang Byn där ägaren Rickard Nilsson prisades som Årets nytänkare.
– Det var jag inte beredd på, sa en glad och förvånad Rickard som för kvällen bjöd på en sommartallrik och en somrig dessert.

Kvällen inleddes med Aneby Näringslivs årsstämma. Åke Berg lämnade under mötet över ordförandeskapet till Frinnarydsbon Tomas Axelsson som tillsammans med Ulf Holgersson har byggföretaget Bygg & Mark Höglandet. Styrelsen nämnde även att det nästa år i september planeras för en företagsmässa i Aneby, mässan där Anebys företag, små som stora, har möjlighet att visa upp sig för besökarna. Efter stämman och den välsmakande sommartallriken var det dags för prisutdelningen.

Dag Malgeryd, vinnare av Årets Företagare i Aneby 2021

Först ut att koras var Årets Företagare i Aneby.
Ola Gustafsson på Aneby Näringsliv berättar att priset delas ut till entreprenörer som är duktiga företagare. Ola välkomnade fram vinnaren Dag Malgeryd, som valts ut till Årets Företagare i Aneby 2021. Dag är grundare av företaget Recaremed AB. Från Företagarna hölls tal av David Hansen och Veronica Örfelth. David inleder sitt tal med att berätta att Företagarna prisar entreprenörer som lyckats ut över det vanliga. Veronica Örfelth delade ut diplom och statyett och läste upp motiveringen som följer.

”Har mer eller mindre utvecklat en egen standard för hantering av överblivet läkemedel, stickande och skärande produkter, samt smittförande avfall, sedan företagsetableringen 2013.

Utvecklingen är betydelsefull för arbetsmiljön, såväl som för en hållbar livsmiljö fri från restprodukter av läkemedel. Med utveckling av behållare och Recareboxar har hanteringen förenklats betydligt för kommuner, regioner och privata aktörer.

I utvecklingen av sin företagsidé, där det i dag är tre anställda utöver grundaren, har Dag Malgeryd nyttjat främjandeorganisationer som Almi med flera, och även flitigt medverkat som ambassadör för entreprenörskapet.

Recaremed AB är lokaliserat på ren landsbygd i Aneby kommun, vilket visar att tjänsteföretag med hela Norden som arbetsfält, tack vare tillgång till bredband, kan lokalisera sig var som helst.”

Från kommunens sida höll ordförande i kommunfullmäktige Lars Erik Fälth ett tal och överlämnade sedan en blomsterbukett till vinnaren.

Dag Malgeryd berättade att priset betyder jättemycket för honom och han blev väldigt glad när han fick veta att han skulle få priset.

Elin Lägervik, vinnare av Årets Unga Företagare i Aneby

Priset Årets Unga Företagare i Aneby delades i år ut för första gången. Ola Gustafsson berättade att priset ska gå till en företagare som är under 35år. – Bland väldigt många otroligt kompetenta, duktiga och välmeriterade för att få det här priset enades vi ganska snabbt om att priset ska gå till Elin Lägervik som i centrala Aneby driver företaget Växthuset, berättar Ola. Representanterna från Företagarna David Hansen och Veronica Örfelth gratulerade Elin och delade ut diplom och statyett samt läste upp motiveringen.

”Elin tog 2011, som 21-årig florist, över ägandet av Växthuset, efter att tidigare varit anställd. Hon har sedan dess utvecklat verksamheten så att ett besök i butiken bjuder på en behaglig upplevelse i färg och form. Utöver Elin finns två deltidsanställda samt extrapersonal vid behov.

Elin har parallellt med sitt entreprenörskap också bildat familj med man och barn. Med sina egna ord upplever hon att ”jag lever min dröm som egen företagare och ser mig som beroende av kundkontakter”. Detta syns inte minst i att hon alltid har tid över för att byta några vänliga ord med sina kunder. Under tio år som företagare har omsättningen ökat konstant för att under pandemiåret 2020 göra ett rekordbokslut.”

Ola Gustafsson berättar att blommorna som överlämnats till tidigare års vinnare har levererats av just Växthuset, men i år fick Floroteket i Hullaryd vara leverantör. – Du kan ju inte få dina egna blommor, sa Ola. Vinnaren Elin Lägervik svarade med att säga att det fixade dom galant, kollegor är bra att ha.

– Detta är så häftigt! Ända sedan man var liten har det varit en dröm att få göra det man älskar och att kunna lyckas med det i ett litet samhälle är stort, berättar en glad Elin Lägervik.

Rickard Nilsson, vinnare som årets Nytänkare

Den tredje pristagaren, Årets Nytänkare, blev Rickard Nilsson ägare till Restaurang Byn. Affärsutvecklare i Aneby Ida Fredman fick uppgiften att överlämna priset till Rickard och läsa upp motiveringen. Utöver äran tilldelas vinnaren även 15000 kronor för att investera i sin verksamhet.

Tillväxtstiftelsen och Science Park tillsammans med Aneby Näringsliv och näringslivsansvarig i kommunen står bakom Årets Nytänkare.

Motiveringen lyder,

”Trots bara några år över 20 vårar visar vår pristagare stor erfarenhet och brett ansvar. Detta, i kombination med ungdomlig entusiasm, har skapat nya vägar i entreprenörskapet i takt med pandemins framfart. Genom förmågan att tänka nytt och se möjligheter i stället för hinder har ”byn” försetts med vällagad mat såväl till lunchen som till fredagsmyset där hemma. Till storhelgerna har det också dukats upp kompletta festmiddagar på take away-menyn.”

Se film från prisutdelningen här…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait