Stalpets Café – en pärla vid södra Sveriges högsta vattenfall

Text och foto: Tobias Marbenius

Den första maj i år låste Marina Janehed upp dörren till sitt café för den sextonde gången av säsonger i ordning. Stalpets café i Aneby är vackert beläget intill södra Sveriges högsta vattenfall och bjuder på allt från räkmackor till Hilmas Havrekaka – efter ett recept av Hilma som startade upp caféet 1932. När jag klev in på caféet möttes jag av doften av nygräddade våfflor.

Traditionen är att öppna upp den första maj, i början har jag bara öppet på helgerna. Efter Kristi himmelsfärdshelgen har vi öppet dagligen klockan 11.00 till 20.00 fram till sista söndagen i augusti, berättar Marina som alltså är inne på sin sextonde säsong med att driva det gamla anrika caféet.

Marina Janehed driver Café Stalpet

– Dagligen har vi våfflor, pajer, smörgåsar med olika pålägg, hembakta bakverk, glass med mera. På torsdagar serverar vi även lunch, men för att jag ska veta hur mycket jag ska tillaga får man förbeställa senast måndag samma vecka, förklarar Marina.

Till sin hjälp har Marina ungdomar som hjälper till. I år har jag en kille och ett gäng tjejer, de flesta har sommarjobbat på Stalpets café tidigare, några är nya för säsongen. – Det är fjärde året för mig, berättar Lovisa Eklund som annars studerar till undersköterska.

Marina Janehed tillsammans med säsongsarbetaren Lovisa Eklund

Intill caféet ligger även en hantverksbod där man finner hantverk till försäljning.
– Främst är det hantverkare från Aneby-området, men även några utifrån. Varje månad finns även en gästutställare, berättar Marina.

Stalpets Café bjuder inte bara på våfflor, bakverk och räkmackor – utan även på underhållning.
– På onsdagar har vi Cafékvällar med underhållning, berättar Marina och fortsätter, först ut den 16 juni kommer Daniel Undfors från Nässjö. Daniel har varit hos oss tidigare men då som sångare i bandet PULS men denna gång kommer han själv, berättar Marina.

Andra artister som gästar Stalpets café i sommar är bland annat Rough Stuff, Gubbaskrammel, The Shandies, Ehrling Lundberg och Lindbergarna.
– Rallarna kommer ju förstås, de innehar publikrekordet här, berättar Marina och tillägger att hon med tanke på den pågående pandemin följer aktuella rekommendationer. Här sitter man luftigt utomhus i vår underbara trädgård, berättar Marina.

Birgitta Wall ser till att blommor och rabatter är i toppskick

– Här i trädgården är det alltid något som blommar. Det är Birgitta Wall som fixar med blommorna och rabatterna, det har hon gjort fantastiskt bra i alla år. Min uppgift är att sköta gräsmattan, säger Marina.

Birgitta Wall har inte bara gröna fingrar utan även händer för att skapa luffarslöjd. Birgitta är en av hantverkarna som ställer ut i Hantverksboden.

Förra året blev ett väldigt bra år för Stalpet.
– Jag hade 15-årsjubilum förra året. När Coronan slog till blev allt väldigt osäkert, men när jag summerade året så blev det försäljningsmässigt ett av de bättre. Även att jag såklart önskar att pandemin ska ge med sig vore jag glad om man hemestrar även detta året, berättar Marina som även hoppas på sol och vackert väder.

– Varsågod, här kommer nygräddade våfflor, säger Marina som serverar mig och min dotter Bonnie varsin våffla.

Förutom cafékvällarna med underhållning på onsdagarna bjuds det på underhållning vissa söndagar. Likaså på Fallets Dag den 20 juni, – då gästas vi av Åke Perssons sångare, säger Marina.

– Nu kommer glassbilen! Utbrister Marina innan hon och Lovisa går iväg för att ta emot leveransen för att sedan fylla upp frysarna.

Våfflorna smakade fantastiskt bra och kan varmt rekommenderas.

Programmet finns med på AnebyNytt´s evenemangskalender samt på Stalpets webbsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait