Cletus Nelson Nwadike – Årets Kulturpristagare i Aneby 2021

Text & Foto: Tobias Marbenius

En dag bestämde sig Cletus för att lämna sitt ursprungsland Nigeria i Afrika. Han packade ner sin kamera och gick ombord på båten som skulle ta honom till Ryssland, ett land som han tyckte hade bra tankar och värderingar. Efter ett tag visade det sig att han gått ombord på fel båt, båten som han trodde skulle ta honom till Ryssland hade istället destination Sverige.

År 2021 kammar fotografen, poeten och barnboksförfattaren Cletus Nelson Nwadike hem årets kulturpris i Aneby.

Efter att han 1990 gick iland i Sverige bosatte han sig i Malmö. När han efter några år insåg att han trivdes bra i Sverige gick flyttlasset till Nässjö.

Sedan 2004 är han bosatt i Aneby där han idag lever med sin sambo och två barn som är sex och åtta år. Cletus har även två barn som nu är vuxna.

1998 debuterade han med boken En kort svart dikt, efter det har han släppt flertalet böcker, både barnböcker och diktsamlingar. De flesta av böckerna är skrivna på svenska.

– Den senaste boken, Addiction, är en kombination av foto och dikter. Den släppte jag förra året, berättar Cletus.

Cletus är en mästare på att fånga motiv med sin kamera som fångar betraktarens uppmärksamhet. I flera stora fototävlingar har han hamnat på prispallen. Hans bildstil har blivit känd – för många i fotobranschen har ”Cletus-bild” blivit ett begrepp. Motiven är ofta från arbetarklassen, självporträtt eller porträtt av någon annan. Bilden är oftast i svartvitt.

På Fotografiska i Stockholm har Cletus deltagit i Höstsalongen.
Den ansedda tidningen New York Times har visat upp hans bilder.
Under flera års tid har han kommit högt rankad i fototävlingen som den svenska fototidningen Kamera & bild haft.
I magasinet National Geographic har han också haft med bilder.
År 2019 hamnade han på en tredjeplats i den prestigefyllda tävlingen Sony world photography awards. Listan där Cletus medverkat och i tävlingar som han tagit priser kan göras lång.

”De flesta dör när de vilar” – Cletus Nelson Nwadike

Nu i år är Cletus uttagen till Nikon-NOOR, där han deltar i MASTER CLASS 2021 – vilket innebär att han fått stöd i sitt fotograferande av erfarna fotografer, lärare och föreläsare. – Det var fantastisk att bli uttagen till Nikon-Noor, berättar Cletus.

Ett minne som Cletus bär med sig är från 2017 är när han blev inbjuden till New York Times bildvisning i New York. Där fick han träffa likasinnade och diskutera sina bilder med representanter från olika tidskrifter.

Vinterbilden som i tävlingar givit många vinster för Cletus. Foto: Cletus Nelson Nwadike

När jag frågar om vilken av hans bild som blivit mest populär, svara han kvickt – Det är snöbilden! Det är den bilden som har gett mig mest priser i tävlingar. Bilden är faktiskt tagen i Aneby för cirka tio år sedan, berättar Cletus.

– Jag gör mitt jobb oavsett väder, sitter man bara inne eller ligger i sängen blir det inget resultat, det är först när man greppar kameran och ger sig ut som mirakel kan ske, förklarar Cletus och tillägger, – De flesta dör när de vilar.

På Jönköpings universitet har han studerat Fotografi -Visuell kommunikation men det var i ungdomsåren när han bodde i Nigeria som intresse för fotografi växte fram.

Hur känns det att få ta emot Årets Kulturpris i Aneby?

– Det känns jättebra! Fantastiskt roligt att bli uppmärksammad även i Aneby, skrattar Cletus.

När Cletus inte fotograferar eller författar så arbetar han med ungdomar, ungdomar som behöver lite extra stöttning i tillvaron.


Aneby Kommuns skriver i sin motivering:

Nwadike är fotograf, författare och poet. Han har deltagit i både nationella och internationella sammanhang med fina utmärkelser som resultat. Han har fått bilder publicerade i National Geographic, både i den internationella och den nationella publikationen. Han har skapat sitt eget signum och hans foton känns i dag igen som en ”Cletusbild”.

I sitt författarskap har Nwadike gett ut en barnbok och fem diktsamlingar där han med ett målande bildspråk skapar en spännande och känslofylld brygga mellan hans barndoms Nigeria och kärleken till nya hemlandet Sverige. Han har framträtt både på poesiscener och på Hultsfredsfestivalen. Med passionen som drivkraft förmedlar han i både text och bild budskap som berör, kittlar och väcker nya tankar.

Nwadike står med fötterna på småländsk mark, men hans tankar och dikter hämtar näring från en fjärran, men samtida kultur. Nwadike är både personlig och politisk i sina verk. Han har en stark anknytning till det han skapar vilket gör hans verk både mer intressanta och viktigare än någonsin i en tid då många människors verklighet utgår från att man kan vara hemma på flera platser samtidigt.

Cletus Nelson Nwadike har som poet och fotograf satt Aneby kommun och Småländska Höglandet på kartan runt om i världen.

På grund av den rådande pandemin kommer kulturpriset inte delas ut vid något nationaldagsfirande. Utdelningen kommer istället att publiceras digitalt den 6 juni på kommunens hemsida och sociala medier.

Stort Grattis Cletus till Årets Kulturpris i Aneby 2021!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait