Anebys räddningschef Erik Linnå rycker numera ut till hela Höglandet

Text & foto: Tobias Marbenius

En nyhet för Erik Linnå, Räddningschef på Räddningstjänsten i Aneby, är att han från och med denna vecka bemannar utryckningsfordonet med nummer 2 43-4180, vilket exempelvis innebär att det gula larmstället har byts ut till rött, förutom räddningschef kan han även numera titulera sig som Brandingenjör i beredskap.

I måndags var den första dagen på den första veckan som Anebys räddningschef, Erik Linnå, gjorde sitt premiärpass som Brandingenjör i beredskap. – Att vara Brandingenjör i beredskap innebär att man är beredd på att inom höglandets sju kommuner åka på larm av större dignitet, självklart finns jag även till hands och kan exempelvis åka som insatsledare om det är många händelser som inträffar samtidigt, berättar Erik.

Erik Linnå, Brandingenjör i beredskap i sitt fordon 2 43-4180.

Hur har din första vecka varit?

– Det blev inte direkt någon mjukstart på första beredskapsdagen i måndags. Jag fick åka till en storbrand utanför Kvillsfors i Vetlanda kommun där det brann i flera lagerbyggnader. Spridningsrisken till närliggande byggnader var stor och i närheten av branden fanns en gasolcistern – så jag fick gör ett eldprov redan första dagen, berättar Erik som ger ett intryck som att han verkar nöjd med insatsen.

Erik Linnå efterträdde Bo Christensson och började sin tjänst som räddningschef i Aneby kommun för lite mer än ett år sedan.

Erik, som nyss är fyllda 30, är född och uppvuxen i Ringarum i Valdemarsviks kommun i Östergötland. Efter gymnasiet och sommarjobb fyra år som slussvakt på Göta kanal gick flyttlasset till Lund och studier på Brandingenjörsutbildningen vid Lunds tekniska högskola.

När brandingenjörsexamen var avklarad samt en påbyggnadsutbildning i Revinge fick Erik jobb som brandingenjör på HRF, Höglandets räddningsförbund i Vetlanda. Efter tre år i Vetlanda gick flyttlasset både för HRF och Erik till Nässjö och Erik arbetade där i ett år.

– Jag trivdes väldigt bra med mitt arbete på Höglandets räddningsförbund, men när tillfälle gavs sökte jag tjänsten som räddningschef i Aneby.

Erik i sitt röda larmställ utanför Aneby Blåljushus

Trivs du i Aneby?

– Absolut, jag trivs även bra här. Aneby räddningstjänst är en trevlig arbetsplats. Det har ju varit ett speciellt år med pandemin, så på så sätt kunde det ju varit bättre förstås, berättar Erik.

Erik Linnå på plats i utryckningsfordonet, en Volvo XC70 D5 AWD.

Berätta mer om din nya roll som Brandingenjör i beredskap

– Som Brandingenjör i beredskap är man verksam i något som kallas för RäddSam F. RäddSam F är ett samarbetsorgan där räddningstjänsterna i Jönköpings län samt Ydre ingår, 13 kommuner i Jönköpings län samt Ydre kommun i Östergötland, berättar Erik.

Fordonet som Erik bemannar var fjärde vecka är utrustad med ungefär samma saker som de andra befälsbilarna, exempelvis finns hjärtstartare och värmekamera. I Eriks bil finns till skillnad mot insatsledarens och första insatspersons fordon en del indikeringsinstrument för att mäta och upptäcka olika ämnen. Som Brandingenjör i beredskap ska man omedelbart vara anträffbar på kommunikationsmedel samt snarast kunna påbörja utryckning.

– SOS Alarm har larmplaner som bestämmer om jag ska larmas ut vid händelser, berättar Erik.

Som Brandingenjör i beredskap bistår man exempelvis med brandingenjörskompetens och står tillsammans med insatsledaren för insatsledning. Andra uppgifter kan vara att arbeta med krisberedskap eller ge stöd för POSOM-gruppen.

RäddSam F – tillsammans är vi starka

RäddSam F startade upp 1975. Vitsen med RäddSam F är att alla räddningstjänster inom de 14 kommunerna hjälps åt med gemensamma krafter i såväl den operativa räddningsinsatsen som i det förebyggande arbetet. I och med samarbetet finns alltid ett stort antal brandmän, styrkeledare, insatsledare och brandingenjörer i jour och beredskap året runt, dygnet runt – redo att hjälpa till när nöden kräver.

– Genom RäddSam F kan vi från räddningstjänsten inom en timma vara hundra personer på plats vid en räddningsinsats om det skulle behövas, förklara Erik. Vid måndagens brand var vi ett 30-tal brandmän på plats.

– Räddningstjänsterna inom RäddSam F bidrar med olika saker. Det handlar lite om att ge och få. Vårt bidrag från Aneby är exempelvis jag som Brandingenjör i beredskap. Det är första gången i historien som Brandingenjör i beredskap utgår från Aneby. Det är roligt att en av de mindre kommunerna i Räddsam F kan bistå med det bidraget.

– Inom RäddSam F´s 14 kommuner finns tre stycken Brandingenjörer i beredskap. Mitt primära område är Tranås, Aneby, Ydre, Nässjö, Eksjö, Sävsjö och Vetlanda, berättar Erik.

I övrigt finns det i samarbetsorganet sju stycken insatsledare, fyrtio stycken styrkeledare, ett inre befäl samt en räddningschef i beredskap som kan bistå inre befälet vid större eller komplicerade händelser.

På kartan syns RäddSam F-området. Siffrorna på kartan är antal brandmän.

– Vi hjälper även till vid större händelser utanför RäddSam F´s område om det skulle behövas, de stora skogsbränderna som varit de senaste åren är exempel på det, säger Erik.

Räddningstjänsterna i Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Jönköpings län har ett samarbete som benämns Räddningsregion Sydöstra Sverige, RSöS. Inom RSöS finns en beredskapsfunktion för inriktning och prioritering av resurser mellan de ingående länen samt gentemot övriga delar av Sverige. De fem länen ingår i ett samarbete runt förstärkningsresurser i södra Sverige tillsammans med Skåne, Västra Götalands län, Stockholmsregionen samt Bergslagen.

Samarbete med Eksjö Räddningstjänst

I och med att Erik numer gör en insats som Brandingenjör i beredskap, delar nu Räddningstjänsten i Aneby insatsledarskapet med Eksjö räddningstjänst. I praktiken innebär det att Anebys insatsledare Tobias Arvåsen vissa veckor åker på larm i Eksjö kommun och insatsledare i Eksjö åker vissa veckor på larm i Aneby kommun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait