2021-04-05, Brand i terräng, Frinnaryd

Vid 13:15-tiden fick räddningstjänsten i Tranås och polis larm om att det brann okontrollerat i terrängen utanför Frinnaryd.

– Vid framkomst kunde vi se att det såg ut som att någon medvetet eldat och att det sedan hade spridit sig i terrängen runt omkring, berättar Victor Hermansson, insatsledare vid Tranås Räddningstjänst.

– Vi omringade branden och fick kontroll över branden rätt så fort, berättar Hermansson. Efter det begöts området med vatten. – När vi kom hit blåste det rejält, med efter ett tag, till vår fördel, mojnade vinden, berättade Hermansson.

Tranås räddningstjänst fanns på plats med sju personer, polis anlände med två personer.

Enligt SMHI och MSB var gräsbrandsrisken i området runt Frinnaryd vid 13-tiden stor, den högsta det kan vara enligt deras skala.
MSB, Myndigheten för Samhälssydd och Beredskap, berättar att under torra dagar på våren är det risk för att elden sprids snabbt i det gamla fjolårsgräset. Risknivån beror på aktuell luftfuktighet och vindhastighet, men minskar också allt eftersom nytt grönt gräs börjar växa upp. Gräsbrandsäsongen börjar vanligen i februari i södra Sverige och avslutas i juni i norr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait