Samuel Gustavsson – Trumpetaren från Aneby som bosatte sig i Thailand

Text: Tobias Marbenius
Foto: Privat

Med musicerande föräldrar blev Anebybördiga Samuel Gustavsson född in i den musikaliska världen. I unga år var Samuel med i en barnkör i Allianskyrkan i Aneby, körens ledare var Samuels mamma Barbro. I en ekumenisk barnmusikal som ägde rum i Raligsåskyrkan fick Samuel greppa micken och sjunga solo. Mikrofonen byttes så småningom ut till trumpinnar och Samuel började i klass fyra ta lektioner i trummor, läraren var Börje Granath.

– På trummorna fick jag mest lära mig marschmusik vilket jag inte tyckte var så inspirerande. Börje var även lärare i trumpet så vid 11 års ålder började jag istället ta lektioner i trumpet. Musikskolan i Aneby var mycket bra, därifrån har jag många goda minnen. På jularna brukade jag, min pappa och hans bröder samlas i Täringstorp, Bälaryd, där vi brukade spela och sjunga, minns Samuel.

”Han övade sex timmar om dagen och var en otrolig förebild”

När jag frågar om förebilder svarar Samuel,  
– Martin Lood från Sunhultsbrunn som bara var två år äldre än mig blev min trumpet-idol. Han övade sex timmar om dagen och var en otrolig förebild. Vad jag vet är han fortfarande en professionell trumpetare fast numera bosatt i Stockholm.

När Samuel blev lite äldre spelade han i flertalet orkestrar, både i Eksjö och Aneby. Innan han påbörjade Estetiska programmet i Tranås spelade han i tolv olika orkestrar och band.

Efter Estetiska programmet i Tranås fortsatte Samuel att studera musik ett år på Fridhems folkhögskola i Svalöv, efter det fortsatte studierna i Danmark på Rytmiska Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Efter ett tag på konservatoriet började Samuel få fler och fler spelningar och valde då efter två år att hoppa av studierna och frilansa som musiker.
– Jag spelade allt möjligt från hip-hop, house, rock, salsa, visa, jazz till fri improvisation. Sedan kom jag in på Individuella Musiker Programmet på Musikhögskolan i Göteborg och gick ut med en Master i improvisation och komposition 2007, berättar Samuel.

Vilken genre spelar du helst?
– Man kan nog säga att mina favoritgenrer har reflekterat min personliga utveckling genom tiden. Jag började med klassisk musik och marsch i ung ålder. Under gymnasietiden kom jazz, rock, funk och soul in i bilden vilket ledde in till att jag började fokuserade på improvisation. Att skapa musik i nuet är fortfarande mycket intressant för mig och det intresset kom upp i samband med att jag började tänka mer fritt angående religion och vår existens. I Köpenhamn spelade jag mycket frijazz som handlar om att vara i nuet och kommunicera genom ljud med andra. Målet blev att kunna släppa alla filter om vad som är bra och dåligt så man spelar ljuden så som de är bortom alla förväntningar och föreställningar. I samma veva började jag se livet mer och mer utan filter också eftersom musiken blev till meditation och meditation blev musik. När jag märkte hur ljud påverkar mig och andra människor ville jag veta mer om det, så mycket av min tid i Göteborg studerade jag olika former av ljudterapi och tonhealing. Det är ett stort och komplicerat ämne som jag har utforskat på olika sätt sedan dess. Nu för tiden spelar jag mest atmosfärisk och meditationsmusik.

Har du några spelningar som sticker ut lite extra?
– När jag bodde i Köpenhamn spelade jag två år i rad på Roskildefestivalen. Under den tiden var jag även som mest aktiv med skivinspelningar.

”Efter några år där blev jag musikchef”

När Samuel bildade familj och fick barn var det svårt att få stabilitet i vardagen som frilansande musiker, mer och mer började han istället arbeta som lärare.
– Jag började arbeta på en engelsk skola i Ljubljana i Slovenien. Efter några år där blev jag musikchef vilket gjorde att jag sedan fick ett liknande jobb på en stor skola i Hangzhou i Kina. Nu bor vi i Thailand i staden HuaHin. Här arbetar jag som musikchef på en Engelsk internationell skola. Musikchef betyder att man ser över musikundervisningen på skolan och att man bygger upp och/eller utvecklar en musikskola där skolans elever kan fördjupa sig i olika stilar och instrument. Man kan säga att jag skapar variationer av Anebys musikskola runt om i världen – och det är uppskattat av både föräldrar, elever och rektorer!

Bredvid arbetet på skolan ägnar sig Samuel åt egna projekt, – Nu för tiden spelas min egen musik mest in online med olika musiker och konstnärer runt om i världen, säger Samuel.

Vad gör du när du inte sysslar med musik?
– Vi reser mycket med familjen och utforskar olika kulturer. Jag spenderar också mycket tid på min inre resa genom att släppa gamla mönster och leva ut djupare delar av min själ. Jag gillar att hålla mig i form med tennis, snowboard, yoga och bergsvandringar. 

Läs mer om Samuel och lyssna på hans musik här!

Samuel på Facebook
Samuel på Instagram

AnebyNytt tackar Samuel för att vi fick ställa några frågor och önskar lycka till i Thailand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait