APOLONIA

På sommaren 2009 låg låtskrivande sångerskan och den tidigare Anebybon Ida Gustafsson på sin soffa på Seved i Malmö och funderade över livets allvar. Då flyttade den glädjespridande violinisten islänningen Helga Asgeirsdottir in i Idas kollektiv och snart byttes allvaret ut mot lek. Ida kom på att det nu var dags att starta någon form av ”gladband” där hon tänkte att Helga skulle passa väl in. Ida drev vid det laget två olika musikgrupper Ida & Lumbago som spelade någon sorts etno-pop-jazz-singersongwriter och i Orkester Gul framfördes det akustisk folkpopmusik vilket nu formades om till en enda stor grupp- och gavs namnet Apolonia, namnet är taget efter Idas polska mormor.

Vid begynnelsen i en 25 kvadratmeter stor replokal med alla nio medlemmarna på plats skapades arrangemangen till Idas sånger. Maken till kreativ explosion gick inte att finna vid denna tid! Och det var väl ungefär vad som hände, Apolonias eklektiska musik av proggbalkan, ompa ompa, reggae, smäktande valser och latinorytmer bokstavligen sprängde sig ut genom replokalen och de turnerade oavbrutet över Sverige under fyra år och hann släppa två skivor parallellt med detta.

2013 satte Apolonia en ny milstolpe i sin historia. Bandet började även skapa scenkonstnärliga barnföreställningar.

Gruppen har bytt medlemmar under årens lopp men den musikaliska magin kvarstår som alltid uppstår i mötet med Apolonias musik.

AnebyNytt.se Spotifylista finnns låten ”Vilka dom?” med. Det är första singeln från Apolonias fjärde platta med samma namn som låten, plattan släpptes 2019. – I den låten tar jag upp frågan om vi och dom, hur skön plats världen vore om alla behandlade varandra lika och hur vi alla ändå hör ihop trots alla försök till separation och gränsdragningar, berättar Ida Gustafsson.

Läs mer om den tidigare Anebybon Ida Gustafsson här…

Här gästar Ida Gustafssons band Apolonia Nyhetsmorgon i TV4.
Här framför Apolonia låten Upp och Ner på releasefesten 2019 för plattan ”Vilka dom?”
Här framför Apolonia barnföreställningen ”Fria Fötter”, året var 2015.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait