Nästan 2000 cyklister körde i högt tempo genom Vireda

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”IRONMAN” innebär en trefaldig prestation som väcker beundran. Med utgångspunkt från Jönköping skall följande grenar genomföras: simning 1.9 km, cykling 9 mil och löpning 2,1 mil.

Den som bor efter vägen genom Haurida- Vireda kunde uppleva hur 1.900 tävlingscyklister for genom landskapet i högt tempo. Kanske hann de inte se så mycket av de vackra omgivningarna, åtminstone de som låg i täten och var helt inriktade på resultatet.

Den första tävlande som anlände till Vireda kom väldigt fort, berättade vår fotograf…

Av det stora antalet tävlande berättade arrangören att hela 40% kom från länder utanför Sverige.

Vägvakten Gunnar Zachrisson får information.

Vägvakter och funktionärer vid Vireda kyrka var Per och Gunnar Zachrisson (far och son). Deras uppgift var att se till så att inga bilister kunde köra in på tävlingsvägen. Under den tid AnebyNytts utsände fanns på plats, var det flera bilister som förvånade och kanske ibland förargade, fick vända om och leta efter annan väg mot det tänkta målet.

De båda funktionärerna hade uppmanats att ta med sig en borste för att sopa undan skräp som den starka vinden placerade på vägbanan. Kastvindarna var så starka så att avskärmningarna ideligen blåste omkull. Ett par av kyrkans stabila bänkar bars fram som extra stöd.

Både människor och djur passade på att se cyklisterna åka förbi.

Ett antal ortsbor placerade sig vid kyrkans stenmur för att bevittna skådespelet. ”Den utrustning de tävlande har skaffat sig kostar säkert en bit över hundratusen”, påstod en av åskådarna. Förutom en specialcykel skulle en fartig hjälm och en anpassad tävlingsdräkt anskaffas.

Den cyklist som först nådde Vireda kyrka anlände 10.20 och hade cirka två minuters försprång till den cyklist som kom som nummer två. Nämnas kan att flera kvinnliga tävlande fanns bland de första tjugofem.

Gunnar Zachrisson uttryckte sin beundran över var och en som lyckades genomföra denna triathlon. ”De är hjältar, som förtjänar applåder och hejarop efter vägen.”

Den totala segraren i IRONMAN 2024 blev tysken Jonathan Homberg. 2:a platsen tog svensken Albin Carlsson och 3:e platsen blev även den svensk, Sixten Andersson.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait