Småskaligt och trivsamt midsommarfirande i Vireda

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

I varje socken i Aneby firades midsommarfest denna strålande midsommarafton. Enligt uppgift samlades mycket folk på de olika platserna, för att fira ljusets höjdpunkt.

När AnebyNytts reporter lämnat det storslagna firandet på Åsens by, var det dags att bege sig till hemortens firande i Vireda.

Detta småskaliga firande lockade något över hundrafemtio besökare. Några av besökarna kom från Stockholm och Göteborg. Både familjen Hellström och familjen Skarrie, har anknytning till Viredabygden. Sångaren och kompositören Peter Hallström har nyligen köpt hus i Vireda och den musikaliska familjen Skarrie har sedan länge en sommarbostad i Mosseryd.

Stången kom på plats.

Sockenföreningens ordförande Mikael Bäckström hälsade välkommen innan den dekorerade midsommarstången bars fram till den grop, där resningen skulle ske.

Jessica Bäckström såg till att de traditionella sångerna framfördes.
Många passade på att ta sig en svängom.

Jessica Bäckström, uppväxt i Vireda nu bosatt i Göteborg, ledde med bravur dansen kring stången.

Till inspelad musik sjöngs de välkända sommarlåtarna ”Tre små gummor, Små grodorna, Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg och Karusellen”.

Tre danska damer med krans i väldoftande smultronchasmin.

Prästgårdens ägare sedan två år, familjen Faaberg Lensbjerg, hade inbjudit danska släktingar och vänner. För flera av dem var detta midsommarfirande det första de upplevt. Med stor iver hade de varit med om att klä midsommarstången kvällen innan firandet. Tre danska damer bar kransar av väldoftande smultronjasmin, plockade från prästgårdens buskar.

Kompsitören, musikern och sångaren Peter Hallström firade midsommar i Vireda.

Undertecknad samtalade en stund med sångaren och kompositören Peter Hallström.
”Vi har sålt villan i Stockholm och köpt ett hus i Vireda. För barnens skolgång har vi kvar en lägenhet i Stockholm. När de är klara flyttar vi hit permanent. För mig är Viredabygden oerhört tilltalande. Man kan tala om Sveriges Toscana.”

Flera aktiviteter fanns att göra, exempelvis luftgevärskytte.

Det fanns fler olika aktiviteter att välja på under festen. Flera olika lotterier, luftgevärsskjutning på tavlor, bollkastning mot burkar och en storslagen servering.

Några valde att inta bakverken och kaffet på den nya altanen, andra sökte sig till skuggan framför ungdomsgården.

Lasse Wier och Peter Hallström poserar på den nybyggda altanen vid ungdomsgården.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait